Hlavní obsah

Zlato se blíží k historickému maximu. Jak do něj investovat?

Foto: Wikipedia - Andrzej Barabasz

Analytici očekávají další růst i po překonání rekordu z roku 2011.

Reklama

Zlato se nezadržitelně blíží k historickému rekordu z roku 2011. Podle analytiků by tuto částku mohlo přesáhnout i o stovky dolarů za unci.

Článek

V nejistých dobách se pohledy investorů stáčí k bezpečným úložištím peněz. Mezi jinými je také staletími ověřená komodita, a to zlaté cihličky. Současná krize hodnotu zlata znovu posiluje.

Cenný kov se nyní kupuje za více než 1900 dolarů za jednu unci. Tuto téměř mytickou hranici se podařilo prolomit poprvé od roku 2011, kdy také padl historický rekord. Dne 6. září 2011 se zlato prodávalo až za 1921,17 dolaru za troyskou unci. A tento rekord by se za současných podmínek mohl změnit, jak si myslí analytici z Bank of America.

Pětina od počátku roku

Pouze za letošní rok vystoupala cena zlata o téměř 20 procent – v meziročním srovnání se jedná o 31 procent. Zlato je vnímáno jako tzv. bezpečný přístav pro peníze, když je návratnost normálních investic minimálně pochybná. Cenný kov je totiž v ceně mnohem stálejší než zbytek investic, jako jsou například akcie.

Jeho zajímavou vlastností je také to, že cena kovu se chová opačně než síla amerického dolaru. Když dolar klesá, cena zlata stoupá.

Přesto je současná situace zvláštní. I když se zdravotnická a ekonomická data zhoršují, akciové trhy naopak posilují. „Zlato je taženo dvěma silami. Jedna je nejistota,“ řekl CNBC Cameron Alexander, ředitel poptávky po kovech v datové společnosti Refinitiv. „Ale i akcie si stále vedou velmi dobře díky finančním stimulům centrálních bank,“ dodal. Zlatu pomohly i rekordně nízké úrokové sazby centrálních bank.

Troyská unce

Unce zlata není to samé jako unce cukru, k vážení cenných kovů se používá speciální jednotka.

Jedna troyská unce je přibližně 31,1 gramu, standardní unce váží přibližně 28,3 gramu.

Název nepochází z řeckého města Trója, nýbrž z francouzského města Troyes, kde se s drahými kovy obchodovalo již ve středověku.

Rekord na obzoru

Březnový extrémní propad akcií se podepsal i na ceně zlata, když ho investoři začali masivně prodávat, aby získali hotovost. Od té chvíle se ale ke kovu znovu vrátili, aby do něj mohli bezpečně uložit své finanční prostředky. V letošním roce burzovně obchodované fondy (ETF) zlata zaznamenaly podle dat investiční společnosti BlackRock příliv 12 miliard dolarů po celém světě.

„Nepřekvapilo by mě, kdyby zlato tento rok pokořilo rekord z roku 2011,“ uvedl pro CNBC Thomas Taw, investiční stratég ze společnosti BlackRock. A rekord je v současnosti na spadnutí: dnes zlato pokořilo hranici 1900 dolarů za unci, zatímco ještě minulý týden se cena pohybovala na hranici 1800 dolarů.

Již minulý měsíc Bank of America podpořila tezi o pokoření rekordu, a v květnu dokonce uvedla, že zlato by se mohlo vyšplhat na hranici 3000 dolarů za jednu unci. Růst bude podle banky ještě několik let podporovat nejistota na světových trzích. Také společnost Citigroup uvádí, že existuje 30procentní šance, že zlato přesáhne hodnotu 2000 dolarů v průběhu tří až pěti měsíců.

Investovat, nebo neinvestovat

Vyplatí se tedy dnes investovat do zlata? Predikce naznačují, že potencionální zisk může být značný, ale již dnes je vstupní cena investic do zlata velmi vysoká. Podle Alberta Chenga, generálního ředitele singapurské asociace Bullion Market, nezní otázka kdy, ale kolik. „Nikdy není správný čas nakoupit zlato,“ řekl CNBC Cheng. Sám očekává, že unce zlata bude na konci letošního roku za 2000 dolarů. „Každý investor by měl mít zlato ve svém portfoliu,“ tvrdí.

Finanční poradci často doporučují do zlata vkládat jedno až pět procent ze svého celkového portfolia. Cheng míní, že nyní by mohl nastat posun na pět až 15 procent. „Zlato zůstává velmi malou částí portfolia většiny lidí. Ale i nárůst o jedno až dvě procenta může mít masivní dopad,“ souhlasí Cameron Alexander ze společnosti Refinitiv.

Zlatý standard kryptoměn

V současné době je zajímavá i investice do kryptoměn krytých zlatem. Například jeden token v singapurské kryptoměně DigixGlobal je krytý jedním gramem zlata. Nejklasičtějším způsobem je koupit si fyzický kousek kovu, nicméně s ním se spojuje například problematika skladování. Dalším způsobem je vklad do investičních fondů se zlatem a v neposlední řadě lze investovat do společností přímo spojených se zlatem, jako jsou například těžební firmy. V tomto případě je ale investice nejvíce ovlivněná vývojem na akciových trzích.

Reklama

Doporučované