Hlavní obsah

Z lahve vína bude podpultové zboží. Vinaři cupují kvóty na potraviny

Foto: Shutterstock.com

Vinaři se bouří proti novele zákona o potravinách. Je podle nich likvidační pro český trh s vínem.

Reklama

Vinařská unie zásadně nesouhlasí s novelou zákona o potravinách, která zavádí povinné kvóty na podíl potravin českého původu v obchodech nad 400 metrů čtverečních. Krok je podle ní pro domácí trh likvidační.

Článek

Tuzemští vinaři tvrdí, že by už v prvním roce platnosti kvót nebyli schopni dodat na trh dostatek vína vyrobeného z tuzemských hroznů. Počínaje 55 procenty stanovenými novelou v roce 2022 a konče 73 procenty do roku 2027.

Tuzemský maloobchodní trh s vínem čítá v provozovnách s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních necelých 90 milionů litrů za rok – včetně vína šumivého a perlivého. Z toho podle odhadů výzkumné agentury Nielsen připadají tři čtvrtiny objemu na vína původem ze zahraničí a pouze čtvrtina produkce pochází z tuzemských hroznů.

Vinařská unie

Dříve známá jako Českomoravský svaz vinařských podniků, sdružuje nejvýznamnější tuzemská vinařství.

Jejím cílem je podporovat rozvoj vinařské a vinohradnické kultury v Česku, napomáhat spolupráci mezi významnými vinaři, poskytovat profesní know-how a přiblížit fungování a prostředí výroby a distribuce českých a moravských vín široké veřejnosti.

Zastupuje téměř 30 společností, které se podílejí na tuzemské produkci vína více než ze 40 procent a které přímo obhospodařují téměř pětinu vinic v Čechách a na Moravě.

V produkci vinných hroznů tak podle šéfa unie Česko není ani zdaleka soběstačné.

„Moravské a české vinice pokrývají tuzemskou spotřebu vína maximálně z jedné třetiny, v letech slabých na úrodu ale i méně. Ani při nejlepší vůli proto není možné vyrobit žádané množství vín výhradně z domácí produkce hroznů,“ vysvětluje prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek.

„Je zřejmé, že pozměňovací návrh nemyslí na potravináře a další zpracovatele, kteří zahraniční surovinu potřebují, protože Česká republika není v její produkci soběstačná. Vinařská unie vítá všechny kroky, které vedou k podpoře domácích producentů, ovšem za předpokladu, že bude uspokojena poptávka spotřebitelů jak z hlediska množství a ceny, tak samozřejmě i kvality,“ dodává Ondřej Beránek.

Kvóty způsobí nedostatek lahví v obchodech, tvrdí vinaři

Tuzemská vína podle jeho statistik čeští spotřebitelé dlouhodobě preferují, a jejich podpora je tak podle slov šéfa unie trvalým cílem Vinařského fondu ČR, který je financován ze státního rozpočtu.

„Zavedení povinných kvót je kontraproduktivní, jelikož způsobí nedostatek tuzemského vína v maloobchodě a to, že spotřebitelé častěji sáhnou po zahraniční produkci. Pro zajištění prodejnosti tuzemského vína v rámci kvót by došlo zřejmě ke zdražení zahraničních vín. Prodejní řetězce, které by byly za plnění kvót zodpovědné, by pravděpodobně byly nuceny zvednout marže na zahraničním víně víc, než by normálně musely. V konečném důsledku by zvýšené náklady dopadly opět na spotřebitele,“ stojí v tiskové zprávě Vinařské unie v reakci na schválení novely zákona o potravinách.

Vinaři, stejně jako všichni ostatní tuzemští producenti, zažili podle jejich vyjádření velmi těžký rok s koronavirem a nyní potřebují především podporu a přízeň spotřebitelů.

„Pevně věříme, že při schvalování v Senátu ČR zvítězí zdravý rozum a tato nesmyslná novela schválená Poslaneckou sněmovnou bude vrácena zpět. Jsme navíc přesvědčeni, že podobné umělé zásahy jsou v přímém rozporu s obchodním právem EU a snaha o jejich zavedení zcela postrádá logiku. Není nám známo, že by byl podobný způsob podpory někde v zahraničí, alespoň v zemích EU, zaveden,“ dodává Ondřej Beránek.

Reklama

Doporučované