Hlavní obsah

Zlínská firma NWT chce vrátit do obchodů českou zeleninu

Ilustrační fotografie.

Reklama

Největší český dodavatel i provozovatel zelinářských skleníků rozšiřuje své podnikání. Vlastní obhospodařované plochy letos zvětší o třetinu. „Věříme, že inspirujeme i další české pěstitele,“ říká Jiří Stodůlka, ředitel zemědělské divize zlínské rodinné skupiny NWT.

Článek

Rodinný holding NWT stál léta na moderní energetice, informačních technologiích a nemovitostech. Dnes je jeho nejmladší zemědělská divize NWT Agro hlavním motorem tržeb. A navíc z NWT vytvořila největšího dodavatele produkčních skleníků v Česku.

Svůj první skleník přitom firma manželů Martiny a Davida Vítkových postavila teprve před pěti lety – na Slovensku.

Skleníky na vzestupu

V Dolní Lutyni na Karvinsku provozuje Farma Bezdínek, spadající do NWT, od roku 2018 skleníky na 11 hektarech. „Letos tu plánujeme výstavbu dalších 3,3 hektaru,“ říká ředitel Stodůlka. Podle něj NWT na Karvinsku zatím proinvestovala 600 milionů korun.

Podobným tempem jako dosud se má zdejší skleníkový byznys rozšiřovat i v dalších letech. „Plánujeme postupně každý rok několik dalších hektarů přistavovat,“ dodává Stodůlka.

Kromě toho provozuje NWT zeleninový skleník o rozloze 2,8 hektaru také v Kameničanech na Slovensku.

Farmy Bezdínek i Kameničany pěstují pod sklem v kokosovém substrátu hlavně rajčata. Loňská produkce dosahovala dvou tisíc tun. Zelenina jde hlavně do tuzemských obchodních řetězců, zhruba desetina se jí prodá takzvaně ze dvora.

Skupina NWT

Založena byla v roce 1992 v Kroměříži, začínala prodejem počítačů.

Od roku 2009 investuje do fotovoltaických elektráren, později přibyly bioplynové stanice.

Dodává struny do 3D tiskáren, buduje datové centrum, staví nízkoenergetické domy, investuje do startupů.

Od roku 2014 staví i provozuje hi-tech skleníky.

V roce 2018 začíná s vývojem vlastního elektromobilu.

Má pobočky na Slovensku, ve Velké Británii, ve Španělsku a USA.

Vlastní ji zakladatelé Martina a David Vítkovi.

„Nyní zvažujeme i další zeleninové druhy, jako jsou okurky, paprika nebo listová zelenina, tedy saláty a bylinky,“ podotýká Stodůlka.

Kromě vlastní produkce dodává NWT skleníky a technologii na pěstování zeleniny pro další investory. Zastavěná plocha pro různé odběratele z celé republiky převyšuje dalších 20 hektarů.

Skleníková resuscitace

Skleníkový zelinářský a květinový byznys v Česku zažívá renesanci. V dobách socialismu šlo o poměrně rozšířené podnikání, v 90. letech se ale skleníky hromadně rušily a zelenina se začala ve velkém dovážet ze zahraničí. Teď se farmáři ke skleníkům vracejí, byť pomalu.

Skupina NWT se do tohoto oboru pustila víceméně náhodou. „Původně jsme hledali smysluplné využití pro elektřinu a teplo z vlastní bioplynové stanice ve slovenských Kameničanech, kousek od hranic, u Dubnice nad Váhom,“ vzpomíná Stodůlka. „Pak jsme v Nizozemsku objevili produkční skleníky a nápad byl na světě. Postupně jsme se od Holanďanů učili a převzali jejich technologii.“

V Kameničanech NWT investovala do startovacího projektu 150 milionů korun. První úrodu tu sklidili koncem roku 2014.

O dva roky později začala firma stavět skleníky pro další odběratele a v roce 2018 spustila druhý vlastní projekt na pronajaté půdě na Karvinsku.

Skleníkový byznys pomáhají jak v Česku, tak na Slovensku rozjíždět dotace, byť jsou podle Stodůlky proti podpoře tradičního zemědělství velmi nízké. NWT má ale se slovenským systémem špatnou zkušenost. „V případě Farmy Kameničany jsme podporu nezískali, protože jsme podávali žádost sami, bez ‚specializované‘ agentury. Nedostali jsme pak při hodnocení dost bodů v ‚subjektivních‘ kritériích,“ říká Stodůlka.

V Česku NWT zažádala o dotaci v rámci Programu rozvoje venkova 2014–2020. „Tady byly projekty hodnoceny pouze podle objektivních kritérií. Pro Farmu Bezdínek jsme získali investiční dotaci 29 milionů korun, což nám pokrylo necelých pět procent nákladů. A jsme za to moc rádi,“ říká šéf NWT Agro. „Provozní dotace na pěstování zeleniny jsou proti polnímu zemědělství nebo chovu dobytka minimální, což je také podle nás důvod, proč mají čeští zemědělci o pěstování zeleniny ve sklenících minimální zájem,“ dodává.

Návratnost kapitálu investovaného do zelinářských skleníků podle Stodůlky není ohromující. „Obecně platí, že investice do skleníku je dlouhodobá – podobně jako například investice do komerčních nemovitostí,“ upřesňuje.

Bez pesticidů

Farmě Bezdínek pomáhá vylepšovat hospodaření certifikát, který garantuje nulová rezidua pesticidů. Umožňuje to prodávat zeleninu za vyšší ceny a v kvalitě srovnatelné s bioprodukcí.

„Farma Bezdínek je první a zatím jediný skleník v Česku, který má certifikaci na technologii celoročního pěstování plodové zeleniny ve skleníku bez zbytků pesticidů. Naše rajčata jsou pěstovaná v přírodním organickém kompostovatelném kokosovém substrátu. Evropská legislativa ale umožňuje označení BIO pouze produktům pěstovaným v půdě,“ vysvětluje Stodůlka.

„Náš systém pěstování je produkční. Zatímco hlavním úkolem biozemědělců je ochrana půdy, vody, krajiny a životního prostředí a jejich hlavním příjmem jsou dotace, naším hlavním úkolem je produkovat potraviny v co nejvyšší kvalitě a příjmy získat za prodej zeleniny,“ dodává šéf NWT Agro. Doufá, že se jeho firma stane v tomto oboru průkopníkem.

Podle ročenky ekologického zemědělství za rok 2018, kterou vydalo Ministerstvo zemědělství, vypěstovali všichni čeští bioproducenti celkem 1998 tun certifikované zeleniny bez pesticidů. Přitom jen Farma Bezdínek má letos vyrobit víc než tři tisíce tun rajčat bez pesticidů.

V NWT jsou přesvědčeni, že si zelenina nebo ovoce s certifikáty „bez pesticidů“ najde na českém trhu zákazníky, ochotné platit za kvalitu vyšší ceny. „A věříme, že inspirujeme i další pěstitele k přechodu na bezpesticidovou produkci,“ říká Jiří Stodůlka.

Reklama

Doporučované