Hlavní obsah

Zlínská škola zajišťuje před začátkem roku koupi počítačů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vedení základní školy v centru Zlína v Kvítkové ulici, která se zaměřuje na výuku cizích jazyků, před začátkem školního roku zajišťuje koupi 30 notebooků pro učitele a snaží se získat počítače, které by mohlo půjčovat žákům.

Článek

„Příští týden se bude třeba ještě před školou instalovat stojan na dezinfekci, který bude rozprašovací,“ uvedla ve středu ředitelka školy Jaroslava Müllerová. Manuál od Ministerstva školství o postupu škol v době pandemie koronaviru je podle ní přínosný zejména v tom, že stanovuje formy výuky při určitém počtu chybějících dětí.

„Důležité je upřesnění, kdy bude prezenční výuka a kdy distanční,“ uvedla ředitelka. Na dálkové vyučování třída přejde, pokud v ní bude kvůli omezením či karanténě chybět víc než polovina školáků. Ostatní žáci budou dál chodit do školy. Jinak dává manuál podle Müllerové spíše doporučení ředitelům. „Je to podobné, co jsme dělali na jaře,“ uvedla Müllerová.

Ve školách bude důležitá hygiena, zabránit by se mělo míchání dětí z různých tříd. Fungovat mohou družiny i jídelny, kde se však zruší samoobsluha. „Děti si například nebudou samy brát příbory, budou to chystat kuchařky. V družině máme první, druhé a část třetích tříd odděleně, tam není problém, starší děti máme třídy namíchané, ale nebudeme skupiny měnit,“ uvedla ředitelka, která již vydala pokyny uklízečkám, s učiteli se ještě sejde. Rodiče škola informuje průběžně, škola má informační systém, stránky na Facebooku i Instagram, kam dává novinky.

Přestože mají školy letos podmínky ztížené, začátek školního roku je podle Müllerové vždy hektický. „Na začátku roku se zaměříme na hlavní předměty a opakování, po celé září a asi i začátek října,“ uvedla. Po tu dobu by se také nemělo známkovat. Návratu dětí po delší době do školy se nebojí. „Když přišly děti na konci minulého roku do školy, byly jak vyměněné, byly vděčné, že jsou ve škole, doma už nechtěly být,“ uvedla Müllerová. Přesto se však bude s žáky na začátku roku pracovat. „Vždy jsou po prázdninách jiní, ale máme odborníky, v rámci třídnických hodin se budeme snažit s žáky pracovat, aby nám sami řekli, co je případně tíží,“ uvedla ředitelka.

Město coby zřizovatel základních škol a školek svolá na pondělí poradu ředitelů. „Chceme probrat doporučení z manuálu ministerstva, chceme zjistit, zda jim něco nechybí a v čem jim můžeme pomoct,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Francová (STAN). Pro školy je podle ní zajištěna dezinfekce, město by mělo dát školám i příspěvek na pořízení jednorázových věcí, například ručníků, a také dezinfekčních mýdel. Pomoci by mělo s počítačovým zajištěním zejména školek.

Reklama

Doporučované