Hlavní obsah

Zlínská univerzita opravuje aulu Academia centra

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) opravuje aulu Academia centra v budově Fakulty managementu a ekonomiky v Mostní ulici. Předpokládané náklady jsou 65 milionů korun, práce by měly být hotové letos v červenci.

Článek

Architektonickou studii zpracovala architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná, která pro univerzitu navrhla již Vzdělávací komplex, je také autorkou nedalekého kongresového a univerzitního centra. „Hlavním důvodem uzavření prostoru auly byly nedostatky v požárně bezpečnostních předpisech. Vnitřní prostory byly značně opotřebené, technický stav nevhodný a na současnou dobu zde byly zastaralé prvky audiovize, osvětlení, zastínění i akustiky,“ uvedl kvestor UTB Alexander Černý.

Aula sloužila více než 25 let. Konaly se zde promoce, slavnostní shromáždění akademické obce nebo konference. Nyní se tam buduje nové technické vybavení, navazující foyer, šatny a sociální zařízení. „Rekonstrukce se týká tří samostatných prostorů. Ve vlastní aule je kladen důraz na pohodlné sezení v každém místě auditoria, což dříve na 40 procentech míst nebylo, a špičkové vybavení konferenčních technologií,“ uvedl Černý.

Univerzita letos chystá také opravu vysokoškolských kolejí za zlínským divadlem. Budova slouží téměř dvěma stovkám studentů více než 50 let, vnitřní vybavení je opotřebené, technologické zařízení budovy je za hranicí životnosti. „Tyto vysokoškolské koleje mají také zcela nevyhovující dispoziční uspořádání se sdíleným sociálním zařízením na jednotlivých podlažích,“ uvedl ředitel kolejí a menz UTB Michal Navrátil.

Práce by mohly začít letos na jaře, UTB studentům nabídne náhradní ubytování. „Počítá se s celkovou modernizací interiérového vybavení. Ubytovací jednotky budou mít vlastní sociální zařízení i kuchyňku. Objekt bude také přizpůsoben osobám se specifickými potřebami,“ uvedla mluvčí. Náklady budou více než 120 milionů korun, 60 procent pokryjí dotace, zbytek zaplatí univerzita.

Reklama

Doporučované