Hlavní obsah

Zlínská univerzita začala prošetřovat, jestli Krčál opisoval. O titul ale už přijít nemůže

Případ ministra Krčála a jeho bakalářské práce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V době, kdy Petr Krčál obhajoval svou bakalářskou práci, nikdo nezjišťoval, jestli se náhodou neshoduje s jinou.

Článek

Vedení zlínské Univerzity Tomáš Bati začalo zkoumat bakalářskou práci ministra práce Petra Krčála.

Seznam zjistil a detailně popsal, že se Krčálova práce z velké části shoduje s jinou bakalářskou prací. Tu vypracovala a obhájila rok před současným ministrem práce Marie Doležalová.

„Naše Fakulta humanitních studií zahájila kontrolu bakalářské práce Petra Krčála pomocí antiplagiátorského systému,“ potvrdil Seznamu rektor zlínské univerzity Petr Sáha s tím, že výsledek zatím k dispozici nemají.

Rektor doplnil, že k prošetřování přistoupili na základě informací z médií. Univerzita Tomáše Bati totiž takzvaný antiplagiátorský systém zavedla až rok poté, co Petr Krčál svoji bakalářskou práci obhájil.

Petr Krčál: Neumím si to vysvětlit, říká o bakalářce, která se nápadně podobá jiné:

Video: Seznam Zprávy

Tedy, když ji Krčál odevzdával, tak v té době nezjišťovali, zda se náhodou neshoduje s jinou. Seznam zjistil, že celé shodné pasáže s prací autorky Marie Doležalové byly nalezeny zejména na prvních 30 stranách Krčálovy práce, i v jejím zbytku (má 84 stran) není zdaleka vše původní.

„V případě zjištění shody s dřívějšími pracemi je každý takový případ individuálně prověřen, a pokud se podezření potvrdí, je předán disciplinární komisi, která při zjištění plagiátorství navrhuje děkanovi postih studenta,“ uvedl rektor Sáha.

Krčálův případ však spadá do období, kdy mu již nelze diplom zpětně odebrat. „Další řešení bude pouze v etické rovině,“ doplnil rektor Sáha.

Reklama

Související témata:

Doporučované