Hlavní obsah

Zlínský filmový festival bude letos rozdělený na jarní a podzimní část

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

První část 61. ročníku Zlín Film Festivalu se vzhledem k pandemii koronaviru uskuteční v tradičním termínu na přelomu května a června, kdy se budou konat onlinové akce. Druhá část je naplánovaná na září.

Článek

Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Loňský ročník se musel kvůli pandemii přesunout z jara na září. „Nehodláme opustit květnový termín, protože jsme přesvědčení, že Zlín Film Festival už má své pevné místo v jarním světovém festivalovém kalendáři, a nechceme, aby to bylo jinak,“ uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová.

„Navíc je festival spojený s dětmi a rodinou, a proto k oslavám Dne dětí 1. června už neodmyslitelně patří. Připravujeme festival ve dvou dílech, abychom zachovali jeho klasický termín, ale současně přinesli na podzim festival v tradiční podobě, na který jsou naši návštěvníci zvyklí.“

Na 28. května až 1. června jsou plánovány onlinové projekce filmů s odborným úvodem. Součástí programu pro filmové profesionály bude například i živý přenos z ceremoniálu k udílení cen ECFA, Evropské filmové asociace pro dětský film. Připraveny budou tvůrčí dílny a interaktivní besedy, virtuální exkurze do zákulisí i historie Zlín Film Festivalu. Pokud to situace dovolí, zavítají návštěvníci na jaře také do letního kina, zúčastní se malování na chodníku, prohlídky virtuální galerie nebo výstavy filmových klapek.

Podzimní část festivalu plánují organizátoři od 9. do 15. září, její součástí budou klasické projekce soutěžních i dalších filmů a doprovodný program. Uskutečnit by se měla i tradiční aukce umělecky ztvárněných filmových klapek či festivalový půlmaraton.

Tématem letošního ročníku bude literatura ve filmu. V současné době, která literatuře nejen mezi mladými příliš nepřeje, je jedním z cílů této sekce záměr přiblížit mladé generaci prostřednictvím filmu klasické i zcela neznámé literární poklady z celého světa.

S letoškem jsou spojena výročí prvních filmových adaptací knižních bestsellerů – před 20 lety se objevily první díly sérií Harry Potter a Pán prstenů. Ústředním motivem vizuální podoby letošního ročníku je ikona propojující „pana Kameru“ a „paní Knihu“, jejichž spojení dává vzniknout novému filmu.

Reklama

Doporučované