Hlavní obsah

Zlínský kraj chce zrušit výběrové řízení na projektanta nemocnice

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nové vedení Zlínského kraje chce zrušit výběrové řízení na projektanta nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Novou nemocnici prosazoval dřívější hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Článek

Zastupitelé stavbu v minulém volebním období schválili, kraj pro ni také vykoupil pozemky a připravil smlouvu s vítězem veřejné zakázky na projektanta, kterou však Čunek nepodepsal. Zástupci nové koalice i před volbami projekt kritizovali. „Na první radě jsme včera (v pondělí) zadali krajskému úřadu úkol, aby nám připravil materiál ke zrušení výběrového řízení,“ řekl v úterý hejtman Radim Holiš (ANO).

„Čekáme teď, jaké přijdou materiály, jaké jsou tam podmínky, jaké jsou tam různé háčky, a podle toho rada bude rozhodovat,“ uvedl Holiš. Snahou podle něj bude předložit radě materiály co nejdříve, radní by měli jednat v pondělí.

Za vítěze zakázky na projektanta nové nemocnice, do níž se přihlásily dvě firmy, vybrali dřívější krajští radní sdružení „Nová nemocnice - Zlín“ za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl na konci října rozklad, který proces výběru projektanta napadal. Již dříve antimonopolní úřad rozhodl, že soutěž je v pořádku. Proti podmínkám v zadávacím řízení soutěže podala námitku společnost JIKA-CZ z Hradce Králové, která poté také podala rozklad. Okolnosti soutěže kritizovali někteří krajští politici.

Holiš již dříve uvedl, že je pro dostavbu a rekonstrukci nynějšího areálu zlínské nemocnice, tedy pro variantu, kterou Čunek odmítal. Podle Čunka měla nová nemocnice stát osm miliard korun. Proti stavbě však byli i zástupci hnutí ANO, které bylo v minulém volebním období s lidovci v koalici, také někteří zástupci koaliční ODS, pro projekt naopak tehdy hlasovali někteří opoziční zastupitelé. Nová nemocnice byla hlavním tématem krajských voleb a v odporu proti ní se shodli zástupci nové koalice vítězného hnutí ANO, Pirátů, ODS a ČSSD.

Podle odpůrců nové nemocnice by stavba stála nakonec víc, než Čunek uváděl. Nelíbilo se jim ani to, že stejně obsáhlou studii jako na novou nemocnici nenechal kraj vypracovat na ověření nákladnosti původně plánované rekonstrukce a dostavby areálu současné zlínské nemocnice.

Reklama

Doporučované