Hlavní obsah

Zlínský kraj podpoří zlínskou zoo dotací dva miliony korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zlínský kraj podpoří zlínskou zoologickou zahradu dotací dva miliony korun.

Článek

Finanční prostředky poslouží na uhrazení nákladů za elektřinu, plyn a vodu, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství Soňa Ličková. Zlínská zoo se stejně jako další zahrady v Česku dostala v pandemii koronaviru do finančních problémů kvůli nucenému uzavření a výpadku příjmů ze vstupného.

„Zlínská zoo je nejnavštěvovanější turistický cíl ve Zlínském kraji a zároveň druhá nejnavštěvovanější zoologická zahrada v Česku a jsme si dobře vědomi toho, že provoz zahrady a zajištění standardu chovaných zvířat musí být zajištěny i v době, kdy je zahrada uzavřena,“ uvedl hejtman Radim Holiš (ANO).

Téměř čtyřměsíční uzavření areálu v loňském roce zvládla zahrada vlastními silami. „Musela ovšem pozastavit opravy a zabrzdila rozvoj areálu. Podporu tohoto top turistického cíle považuji za důležitou. Doufáme, že se situace co nejdříve vrátí do normálu a cestovní ruch v našem kraji opět ožije,“ uvedl náměstek hejtmana Lubomír Traub (ODS).

Zlínská zahrada před časem oznámila, že má kvůli dopadům covidových opatření peníze jen do konce dubna a hrozí, že bude muset přijmout krizová provozní opatření. Lidé jí poté věnovali za tři týdny osm milionů korun, díky tomu má zahrada na měsíc až dva zajištěn provoz bez omezení a nemusí řešit krizové scénáře. Zoo by také měla dostat asi čtyři miliony korun z navýšených dotací státu, peníze jsou určené především na krmivo zvířat.

Peníze od Zlínského kraje použije zahrada na uhrazení nákladů za energie. „Jsem ráda, že jsme za kraj rychle zareagovali a podali zoo pomocnou ruku. Budu ráda, když se zamyslíme i nad dlouhodobou a systematickou podporou. Jedná se o náš krajský turistický klenot,“ uvedla Zuzana Fišerová (Piráti), která je krajskou radní i zastupitelkou města Zlína, které je zřizovatelem zahrady.

Zlínskou zoologickou zahradu loni navštívilo 506.230 lidí, o čtvrtinu méně než v roce 2019, kdy do ní zavítalo rekordních téměř 683 000 lidí.

Reklama

Doporučované