Hlavní obsah

Zloději v Rusku ukradli železniční most. Odnesli si 56 tun železa

23metrový most zloději ukradli na konci května.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruská policie vyšetřuje poněkud kuriózní případ – v oblasti Murmansk hraničící s Finskem totiž někdo pravděpodobně ukradl 56tunovou konstrukci železničního mostu.

Článek

Konstrukce mostu spojující břehy řeky Umba v ruské oblasti Murmansk měřila 23 metrů a vážila 56 tun. Na její zmizení upozornili na konci května místní obyvatelé, kteří si všimli, že z řeky se ztratily veškeré části rozpadlého mostu.

Železniční most na řece Umbě v opuštěné oblasti Oktyabrskaya byl rozebraný již delší dobu – například koleje na něm nejsou od doby, kdy přestal být využíván k přepravě vzácných zemin z blízké továrny.

Fotografie zřícených částí mostu v řece začaly kolovat po ruské sociální síti VKontakte v polovině května. Tamní obyvatelé si však koncem května všimli, že veškeré kusy mostu z řeky zmizely a někdo je musel ukrást. Skutečnost následně nahlásili policii. Ta nejprve úvahy o krádeži zamítla, později ale případ začala vyšetřovat.

„Pád mostu nemohly zapříčinit přírodní jevy. I kdyby si na to někdo přivezl ledoborec, tak je zvláštní, že menší most, který se nachází kousek opodál, by tím nezbořil,” spekulovali pod fotografiemi uživatelé sociální sítě VKontakte.

Podle webu se nejedná o první případ poničení a následné krádeže částí infrastruktury – v roce 2018 se zloději pokusili ukrást přenosové věže u města Apatity. V roce 2008 zase policie pátrala po lupičích, kteří během noční razie odcizili dvousettunový kovový most.

Materiální škody policie v případě z Murmanské oblasti odhaduje v přepočtu na 200 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované