Hlavní obsah

Zlom přišel, když měl promluvit Kalousek. Soudkyně převrátila naruby případ Nagyová

Odposlechy, o něž se opírá obžaloba v případu tzv. trafik pro poslance, označila soudkyně Helena Králová při hlavním líčení za nezákonné.

Reklama

Článek

Státní zástupci je tak nemohli předestřít bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, který má v případu postavení svědka. Králová později vzkázala, že tím mínila pouze dvě sms zprávy z trestního spisu, nikoliv veškeré odposlechy jako celek. Žalobci i advokáti to však pochopili jinak, jak vyplynulo z jejich vyjádření po jednání.

V kauze trafik, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády Petra Nečase (ODS), jde o údajné podplacení trojice poslanců lukrativními funkcemi výměnou za to, že se vzdají mandátu a umožní schválení vládního daňového balíčku. Obžaloba, která stojí z velké části právě na policejních odposleších, viní Nečase, jeho manželku Janu a exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka.

Soudkyně Králová z Obvodního soudu pro Prahu 1 dnes zaskočila státní zástupce tím, že jim nepovolila zeptat se svědka Kalouska na sms získanou v rámci odposlechů. Po stručné poradě se zbývajícími členy svého senátu tak reagovala na námitku Nečasova obhájce Adama Černého, že odposlechy včetně dané textové zprávy byly pořízeny v rozporu se zákonem.

Profil soudkyně Králové a jejích překvapivých verdiktů:

Profil soudkyně Heleny Králové.

"To mám chápat tak, že jste vyhověli námitce, že ty odposlechy jsou nezákonné?" zeptal se soudkyně státní zástupce Rostislav Bajger. "Ty odposlechy, ano," odpověděla mu Králová. Žalobce v dalších otázkách na Kalouska nepokračoval a novinářům posléze řekl, že postup soudkyně nechápe. Králová, která čelí kárné žalobě i kvůli svému rozhodování v jiné kauze Nečasové, totiž doposud neměla vůči odposlechům žádné připomínky. Advokáti naopak vyjadřovali s usnesením soudkyně spokojenost a hovořili o zvratu v případu.

Rozhodnutí Králové uvedla odpoledne na pravou míru mluvčí soudu Pavla Hájková. "Předsedkyně senátu JUDr. Králová mi sdělila, že pouze nepřipustila dvě sms zprávy z důvodu subsidiarity, odposlechy jako celek prý za nezákonné neoznačila. Ústně hodlá zdůvodnit při dalším jednání ve věci," napsala na dotaz ČTK.

Právník Černý u soudu argumentoval tím, že odposlechy včetně konkrétní sms by jakožto nezákonné neměly být v hlavním řízení vůbec prováděny a měly by být vyřazeny z trestního spisu. Podle něj je totiž povolil místně nepříslušný soud a příkazy nejsou řádně odůvodněné.

Kalousek v dnešní výpovědi podpořil tvrzení obhajoby, že místa ve vedení Českého Aeroholdingu a Čepra nabídl exposlancům ODS Ivanu Fuksovi a Marku Šnajdrovi on sám, a to až poté, co se vzdali mandátu - tedy nikoliv premiér Nečas před složením jejich poslanecké funkce. S Nečasovou ani Bočkem o věci údajně nekomunikoval, jen prý zřejmě informoval tehdejší předsedy koaličních stran - tedy i Nečase - koho chce do funkcí dosadit.

Obžalovaná trojice vinu odmítá. Nečas už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel, pouze se snažil řešit rozkol v ODS. Expremiérovi a Bočkovi hrozí až šest let vězení. Nečasové až osm, protože je obžalována také z krácení daní u luxusních darů, které dostávala v době, kdy zastávala funkci šéfky premiérova kabinetu.

Právník stručně argumentoval tím, že odposlechy povolil místně nepříslušný soud a také že žádosti o odposlechy nebyly dostatečně odůvodněné. Králová mu dala za pravdu, a státní zástupce tak v rozporování Kalouskovy výpovědi nemohl pokračovat. „Nechápu to. Počkáme si na odůvodnění,”če uvedl Bajger při odchodu ze soudní síně.

Kalousek v dnešní výpovědi podpořil tvrzení obhajoby, že místa ve vedení Českého Aeroholdingu a Čepra nabídl Fuksovi a Šnajdrovi on sám, a to až poté, co se vzdali mandátu - tedy nikoliv premiér Nečas před složením jejich poslanecké funkce.

„Fuksovi jsem nabídl místo v představenstvu Aeroholdingu v době, kdy jsme chtěli zachránit České aerolinie. Ministerstvo financí chtělo rozšířit představenstvo o věrohodného zástupce státu, mně se ta myšlenka líbila, ale neměl jsem vhodnou osobu. Když se inženýr Fuksa vzdal mandátu, tak jsem tu vhodnou osobu měl. Svého času to byl můj první náměstek na financích, lepšího člověka bych k tomuto účelu nenašel,” řekl.

Ohledně Šnajdra uvedl, že pro pozici předsedy dozorčí rady Čepra měl dostatečné předpoklady, protože měl zkušenosti z exekutivy, byl náměstkem na Ministerstvu zdravotnictví a dlouhá léta stál v čele VZP.

Na přímou otázku soudkyně, zda jim funkce nenabídl před tím, než se vzdali mandátu, odpověděl „ne, bylo to poté, co se vzdali mandátu a byli volní na pracovním trhu”. S Nečasovou ani Bočkem o věci nekomunikoval, jen prý zřejmě podle zvyklostí informoval tehdejší předsedy koaličních stran - tedy i Nečase - koho chce do funkcí dosadit.

Obžalovaná trojice vinu odmítá. Nečas, který dnes k soudu opět dorazil bez omluvené manželky, už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel. Pouze se snažil řešit rozkol v ODS, řekl. Expremiérovi a Bočkovi hrozí až šest let vězení. Nečasové až osm, protože je obžalovaná také z krácení daní u luxusních darů, které dostávala v době, kdy zastávala funkci šéfky premiérova kabinetu.

Reklama

Doporučované