Hlavní obsah

Nové důkazy z Kypru nepomohly. Ivo Rittig je podle soudu nevinen

Reakce státního zástupce a obhájců před vynesením rozsudkuVideo: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Státní zástupce Adam Borgula předložil Městskému soudu v Praze nové důkazy proti kontroverznímu lobbistovi Ivo Rittigovi a Petru Michalovi. Na základě těchto důkazů požaduje obžaloba pro Rittiga pět let vězení. Soud ale přesto – zatím nepravomocně – oba zprostil obžaloby.

Článek

Soud rozhodnutí zdůvodnil tím, že se nepodařilo prokázat, že by se Rittig na nelegálním vyvádění peněz z Oleo Chemical jakkoliv podílel. Nové důkazy, které ve čtvrtek předložil státní zástupce, neznamenaly podle soudu nic převratného.

Výpisy z bankovních účtů z Kypru sice prokázaly, že peníze k Rittigovi putovaly, ale soud nemá důkaz, že by Rittig věděl, že jde o peníze vyvedené z Oleo Chemical. Tedy že jde o prostředky z trestné činnosti.

Ještě dopoledne přitom při své závěrečné řeči státní zástupce očekával, že nové důkazy podpoří jeho požadavek pětiletého vězení pro pražského lobbistu.

Součástí nových důkazů jsou dosud neznámé odposlechy a především stohy dokumentů, které získala Česká republika v rámci mezinárodní právní pomoci letos v červnu z Kypru. Na dokumenty čekala Česká republika tři roky. Požádala o ně už před podáním obžaloby v celé kauze. Státní zástupce byl přesvědčen, že by důkazy mohly zvrátit vývoj celé kauzy, včetně už pravomocných rozsudků.

Soud se dopolende po půlhodinové poradě rozhodl, že dokumenty z Kypru jako důkazy přijme. Advokátům obžalovaných umožnil, aby se s nimi krátce seznámili. Další dokazování ale soud nepokládal za důležité.

Státní zástupce v závěrečné řeči uvedl, že s přihlédnutím k novým důkazům požáduje pro Rittiga pětileté vězení. Následně se po vynesení rozsudku proti osvobození Rittiga odvolal. Na základě nových důkazů také státní zástupce před několika dny požádal o obnovu celého řízení.

Obhájce obžalovaných nově předložené důkazy podle jejich prvních reakcí nijak neznepokojovaly. Advokát Ivo Rittiga Vlastimil Rampula Seznamu řekl, že nepřinášejí nic nového. Ani advokát obžalovaného Petra Michala Oldřich Chudoba je nepokládá za důležité.

V nyní soudem nepravomocně rozhodnuté kauze jde o údajné tunelování společnosti Oleo Chemical vyrábějící biopaliva. Její vlastníci z české společnosti podle obžaloby vyváděli peníze do kyperské firmy. Z ní pak měly peníze putovat k Ivo Rittigovi, který si za ně měl mimo jiné pořídit nemovitosti v Dubaji.

Městský soud v Praze za to loni odsoudil mimo jiné spolumajitele společnosti Kamila Jirounka. Rozhodnutí letos v březnu potvrdil Vrchní soud v Praze. Jirounek a další obžalovaní si mají odsedět tři roky vězení.

Část kauzy týkající se Ivo Rittiga a Petra Michala ale městský soud loni vrátil státnímu zástupci k došetření. Tuto část vrchní soud zrušil a nařídil ji městskému soudu projednat. Ten se proto dnes k Rittigově případu vrátil.

Reklama

Doporučované