Hlavní obsah

Zlom v případu Forejt. Zemanův protokolář neříkal policistům pravdu

Reportéři Kubík a Slonková vysvětlují nové informace, které získali při natáčení dalšího dílu Zvláštního vyšetřování.Video: Kubík Jiří, Slonková Sabina

 

Reklama

Skandál, který koncem loňského roku propukl v samotném centru prezidentské kanceláře, má nečekaný vývoj. Reportéři Zvláštního vyšetřování zjistili, že policie případ údajného Forejtova vydírání, kde hrály roli sex, drogy a kompromitující video, před pár dny odložila.

Článek

„Ta věc byla policejním orgánem odložena ke konci dubna, neboť se nepodařilo prokázat podezření ze spáchání trestného činu,“ uvedl státní zástupce Jan Lelek, který nad vyšetřováním případu dohlížel.

Ve zkratce jde o to, že bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt uvedl na policii, že jej 19. října loňského roku ze skrytého čísla kontaktoval kdosi neznámý a během tříminutového hovoru mu oznámil, že má jeho nahrávku, jak šňupe bílý prášek. Pokud přinese na schůzku 250 tisíc korun, video bude zničeno.

„V uvedený čas se žádný telefonát nekonal"

Z dnešních slov žalobce Lelka však vyplývá, že si Forejt tuto verzi vymyslel.

„Výsledek trestního řízení byl ten, že skutkové tvrzení oznamovatele se neprokázalo. Z údajů, které byly zjištěny u mobilního operátora, vyplynulo, že v uváděný čas k žádnému hovoru nedošlo.“

Forejt se sice mohl splést, což by se v případě vydírání dalo i pochopit, nicméně, jak uvedl žalobce Lelek, Forejt si na této verzi i přes upozornění policie trval. „Abych to zjednodušil: Nepodařilo se prokázat A, tedy ten telefonát, a proto policejní orgán dospěl k závěru, že zřejmě nedošlo ani k tomu B, to znamená k samotné schůzce.“

Případem Forejt se začátkem letošního roku zabývaly dva díly investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování, které přinesly důkazy o tom, že natočení Forejtova videa, následné „vydírání“ a rozšíření videa do médií bylo nejspíš dobře promyšleným tahem.

V pořadu se k zapojení do akce přiznali i konkrétní lidé: Bohumil Horáček zvaný Bobanos a Miloslav Remeň. Naopak Forejt s médii nekomunikoval, pouze v prosinci oznámil v dopise svému bývalému „šéfovi“, exprezidentovi Václavu Klausovi, že se stal obětí vyděračů.

Zvláštní vyšetřování 8. díl: Sex na Hradě - díl první. Režie: Vít Klusák, Filip Remunda.

Budu se bránit, říkal Forejt. Teď mlčí

„Nikoho z těch, kteří o mně bezostyšně vyprávějí zrůdnosti, neznám. Připadám si jako čtenář románu, který má být o mně, ale s jeho příběhem nemám nic společného,” napsal Forejt a důrazně se ohradil proti tomu, že by užíval drogy.

V dopise také Forejt oznámil, že se bude proti vydírání bránit. Proč u policie uvedl údaje, které se neslučují s realitou, ale nekomentoval. Nereaguje vůbec na žádné otázky novinářů.

Státní zástupce Jan Lelek nyní nevyloučil, že Forejt záměrně uvedl nepravdivé údaje, aby policii – kam se v dopise Klausovým slíbil obrátit – navedl na falešnou stopu a případ byl následně odložen, což se stalo. „To můžeme pouze spekulovat,“ uvedl Lelek.

Zvláštní vyšetřování 8. díl: Sex na Hradě - díl druhý. Režie: Vít Klusák, Filip Remunda.Video: Jiří Kubík, Sabina Slonková

Organizovaná skupina vyděračů

Natočení Jindřicha Forejta v intimní situaci, jeho zastrašování a následné zveřejnění nahrávky zapadá do zjištění pořadu Zvláštní vyšetřování, že v nejvyšších kruzích české politiky působí organizovaná skupina prostitutů a prostitutek, kteří využívají slabých míst jednotlivých osob a pomocí videa proti nim pořizují důkazy.

To by mimo jiné odpovídalo i tomu, že Forejt neměl zájem na policejním vyšetřování, protože během něj by musel pustit policii do svého nejstřeženějšího soukromí.

Tím, jak skupina vyděračů funguje a na které politiky má políčeno, se zabývá nový díl Zvláštního vyšetřování, který bude zveřejněn na Seznamu v příštích dnech.

Reklama

Doporučované