Hlavní obsah

Nacher: Když ANO nebude ve vládě, odejde Babiš z politiky? To bych já neřekl

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Hostem Ptám se já byl lídr pražské kandidátky hnutí ANO Patrik Nacher.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Týden před volbami zahýbala hnutím ANO další kauza premiéra. A mimo to se Andrej Babiš nechal slyšet, že než být v opozici, raději v politice skončí. Jak to může zahýbat s hlasy voličů? A věří Babišovi jeho poslanci?

Hostem předvolebního rozhovoru Ptám se já byl lídr pražské kandidátky ANO Patrik Nacher.

Pouhé dny před začátkem sněmovních voleb čeří politické vody hlavně kauza Pandora Papers, do které je podle zjištění Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů zapletený i český premiér Andrej Babiš. Na 600 žurnalistů ze skoro 120 zemí analyzovalo zhruba rok 12 milionů dokumentů uniklých ze 14 právních kanceláří poskytujících offshorové služby. Využít je měl i současný předseda české vlády k nákupu luxusních nemovitostí ve Francii.

Ačkoliv se jednalo o velmi komplikovanou finanční operaci, popírá lídr ANO, že by se dopustil čehokoliv nezákonného. Postupně ale přidává informace, jako třeba tu, že do takzvaného auditu z roku 2017, na který se dosud odvolával, nezanesl všechny své tehdejší příjmy. Podle Jaroslava Faltýnka stojí za Babišem v kauze Pandora Papers i celý poslanecký klub. „Já jsem na klubu o tomhle nezaznamenal debatu, my se připravovali na jednání okolo Bečvy a zmrazování platů, ale je pravda, že jsem přišel pozdě,“ komentoval Nacher.

Pražský lídr podle svých slov vidí celou situaci v širším kontextu. „Například v tom zákonném, tedy jestli to bylo protiprávní. A i podle textu, co jsem četl v Guardianu to nebylo v té době proti zákonu. Kontext časový zase je, že je to dvanáct let stará věc, která se vynoří pět dnů před volbami, což považuji za takovou náhodu, až mi to přijde zvláštní. Ale neříkám nic,“ bránil premiéra poslanec.

„Připomíná mi to náhodné setkání Babiše juniora a Víta Klusáka na volební kampani, že si tam náhodou dali polévku,“ doplnil Nacher s tím, že funkční kontext je podle něj fakt, že se to stalo, když Andrej Babiš nebyl premiér. „Pro mě je důležité, jak se člověk chová v politice,“ vysvětlil.

A podle Nachera je také jiná věc řídit před offshorové firmy společnost v Česku, než uskutečnit jeden konkrétní nákup. Dodal, že důvod k takové transakce může být třeba i ochrana soukromí.

A není to jen kauza Pandora Papers, která by mohla poslance ANO překvapit. V rozhovoru pro Frekvenci 1 se totiž premiér nechal začátkem týdne slyšet, že než být v opozici, z politiky by raději odešel. „Já bych takhle neodpověděl. Kdybychom byli v opozici, práci poslance bych dělal úplně stejně, možná s přípravě větší s vervou a lehčí nohou, protože opoziční poslanec přece nemá takovou zodpovědnost a nemusí někdy hlasovat pro věci, které mu nejsou po vůli,“ řekl lídr pražské kandidátky ANO.

Nacher se vyjádřil i faktu, že v se posledních dnech množí otazníky nad zdravím prezidenta Miloše Zemana. Souhlasí, že zdravotní stav hlavy státu je věc veřejná, ale podle něj ani u předchozích prezidentů nebylo pravidlem, že by se o jejich kondici informovalo „v přímém přenosu“.

Jak kauza Pandora Papers ovlivní volby? A jsou slova premiéra o odchodu z politiky férová k jeho voličům?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

„Mě znepokojuje agrese a vulgarity, které směřují na Pražský hrad. To do politiky nepatří. Samozřejmě by bylo dobré vědět, v jakém stavu je prezident,“ říká pražský lídr hnutí ANO Patrik Nacher.Video: Veronika Sedláčková , Seznam Zprávy

Volební rozhovory Ptám se já

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si předvolební rozhovory v podcastu Ptám se já.

Sledujte rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s lídry stran, které se střetnou ve volbách do Poslanecké sněmovny:

4. 10. – Petr Fiala (ODS– za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL)

5. 10. – Ivan Bartoš (Piráti) – za koalici Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí

6. 10. – Patrik Nacher (ANO)

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované