Hlavní obsah

Zlost nad Bečvou. Existuje vůbec zájem najít viníka, ptají se lidé

Foto: HZS Olomoucký kraj

Ryby, které nepřežily únik kyanidu do Bečvy.

Reklama

Na „nekonečné“ vyšetřování zářijové otravy řeky Bečvy kyanidem, která zahubila desítky tun ryb, reagují čtenáři Seznam Zpráv takřka jednomyslně: hněvem a pochybnostmi, zda mají úřady skutečně chuť odhalit pachatele.

Článek

„Udivuje mě, že při dnešních citlivých přístrojích se s jistotou hned neurčila ani výpusť. Asi se hledat nechce. Řeka se zarybní a časem ubyde lidí, kteří se budou ptát. Kdo se dneska ptá na Čapí hnízdo,“ klade řečnickou otázku například Pavel Kolín.

Jde o jednoho z tisícovek čtenářů, kteří se nyní zapojují do nových diskuzí pod články Seznam Zpráv. Debaty pod reportážemi o Bečvě jsou ovšem jedinečné: naprostá většina komentujících zastává totožné stanovisko a vyjadřuje pochybnosti, zda skutečně existuje snaha viníka odhalit.

Ekologická havárie na řece Bečvě tak vyvolává i po více než dvou měsících mimořádnou odezvu. Lidem vadí fakt, že se vyšetřování táhne. Dráždí je i skutečnost, že v areálu, z něhož mohl kyanid do řeky uniknout, sídlí kromě dalších společností i chemička Deza. Tedy firma, jež patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Ačkoliv vyšetřování vede policie, odehrávalo se zpočátku také po linii inspekce životního prostředí. Instituce, která spadá pod Ministerstvo životního prostředí Babišova spolustraníka a někdejšího kolegy z byznysu Richarda Brabce. Kombinace těchto faktorů veřejnost silně popuzuje.

Třeba Antonín Pytela míní, že „doba vyšetřování není prostě normální. Připadá mi, že ani není snaha viníka najít, a čeká se, až se zapomene.“ Nevěří ani výrokům o složitosti vyšetřování. „Nezájem ministra životního prostředí a podrážděnost Babiše v této kauze o něčem svědčí,“ myslí si.

Naráží na premiérův emotivní projev ve Sněmovně, kde se pustil do poslance ODS Stanislava Blahy. Při sněmovních interpelacích se jej Blaha ptal na otrávenou Bečvu a nepřímo zmínil chemičku Deza. Andrej Babiš poslance nařkl, že nemá nic jiného než program „antiBabiš“, a doporučoval mu, aby si nechal změřit IQ. Strany takzvaného demokratického bloku pak ministerský předseda obvinil, že kauzu využily v kampani před krajskými volbami. „Zcela úmyslně a účelově jste šířili vykonstruované lži, že katastrofu zapříčinila Deza. To je samozřejmě lež,“ řekl Babiš.

Připomeňme, že kyanid vypustil 20. září do Bečvy dosud neznámý pachatel. Havárie postihla řeku v úseku mezi Valašským Meziříčím a Přerovem. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun ryb. Policie případ nadále vyšetřuje, čeká na výsledky znaleckých posudků. Stanovená lhůta pro jejich vypracování skončí podle policie s ohledem na množství zkoumaného materiálu 20. prosince.

„Ať mi nikdo neříká, že neexistuje metoda, jak vyšetřit viníka úniku kyanidu. Přece musí s kyanidem pracovat nebo k němu mít přístup. Pokud by byla například Deza jediným podnikem, který jím disponuje, tým policie se zaměří na tento fakt a postupuje tak, aby zajistil důkazy,“ komentuje vyšetřování čtenář Roman Špitálnik. „Ale pokud se čeká na nějaké znalecké posudky, tak je to asi všechno špatně. Propásli čas, kdy se dalo bezpečně určit, komu kyanid unikl. Podle mého názoru amatérismus. To samozřejmě hraje do karet (ministru Richardu) Brabcovi, který trapně hájí Dezu, aniž by měl jakýkoliv důkaz, že to Deza nebyla. Už za toto jeho jednání by měl odstoupit, jelikož není nezávislý, ale velmi ovlivněný paktem s Babišem.“

Roman Špitálnik má patrně na mysli dvě skutečnosti. Pět dní po ekologické katastrofě Česká inspekce životního prostředí vyloučila, že by kyanid unikl z Dezy. „Inspektoři z ČIŽP Brno stále hledají možnou příčinu, kontrolovali ‚výustě‘ u případných zdrojů znečištění ve Valašském Meziříčí. Na základě místního šetření vyloučili jako možného původce havárie společnost Deza,“ uvedla mluvčí Radka Nastoupilová.

Jak došli k závěru, že Deza nemůže být původcem katastrofy, však inspektoři nevysvětlili.

A navíc je ministr životního prostředí s podnikáním Andreje Babiše v chemickém průmyslu úzce svázán. Před rokem 2013 byl Brabec ředitelem společnosti Lovochemie, která opět patří pod společnost Agrofert.

„Jestli se to takto potáhne dál, tak mám pocit, že by se pan premiér měl zabývat odpovědností pana Brabce. Buď to jeho úřad není schopen vyšetřit, nebo nechce vyšetřit. Myslím, že oba důvody jsou dostatečné, abychom se s panem Brabcem rozloučili,“ glosuje okolnosti vyšetřování čtenář Jiří Čapek.

Agrofert se k věci zprvu stavěl razantně. Na konci září zástupci holdingu hovořili o podání hned několika trestních oznámení za pomluvu a šíření poplašné zprávy. „Společnost Deza i mateřský Agrofert podají několik trestních oznámení za pomluvu a šíření poplašné zprávy na politiky, kteří nás na sociálních sítích lživě obviňují a zneužívají této ekologické katastrofy ve svých předvolebních kampaních,“ uvedl tehdy mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Nakonec tak holding neučinil. Osoba, kvůli které firma trestní oznámení především zvažovala, se omluvila. O koho konkrétně šlo, mluvčí Hanzelka neřekl. Veřejně se ale omluvil například poslanec Petr Gazdík (STAN), který sdílel na Facebooku fotomontáž plakátu hnutí ANO, na němž byli ministr životního prostředí Richard Brabec a premiér Andrej Babiš. K tomu bylo dopsáno: „Zbavit Bečvu ryb! Hotovo. ANO, Agrofert, DEZA, kyanid.“

Gazdík později příspěvek smazal.

Vyšetřování každopádně od té doby výsledky nepřineslo. Agrofert trvá na tom, že otravu ryb v Bečvě nezpůsobil a ani technicky způsobit nemohl.

„Přijatá strategie je jasná. Mlžit, oddalovat, mlžit, oddalovat,“ připojuje svůj názor na vyšetřování čtenářka Lea Havrdová. „Tady je jasně vidět, jaká je asi vůle to vyšetřit. Před lety se podobná havárie stala na Labi. Viník byl znám do týdne.“

Pochybnosti o rychlosti vyšetřování přiživil přitom sám ministr životního prostředí Brabec. Koncem září napsal na Twitter, že věří tomu, že viník bude odhalen do několika hodin. Nyní toho podle svých slov lituje. Brabec také v říjnu uvedl, že je v podezření areál bývalé Tesly Rožnov, na začátku listopadu ale svá slova opět mírnil a označil je za jeden z „vyšetřovacích scénářů“. Teď už se nevyjadřuje vůbec, hovořit má podle Brabce po skončení vyšetřování policie.

„Je zřejmé, že policie je s vyšetřováním v koncích. Jediný, kdo tenhle složitý případ může vyřešit, je Hercule Poirot,“ domnívá se ovšem například Jan Přikryl.

Navzdory názorům ostatních diskutérů ale zůstává kupříkladu Dan Vávra optimistou, byť dost možná sarkastickým. „Věřím že se viník nakonec najde. Jinak by to bylo jako za komunistů, kdy se havárie tajily, jak to šlo.“

Reklama

Doporučované