Hlavní obsah

Zlověstné mlčení firmy Kapsch. Bude kvůli mýtu žalovat Česko?

Působení společnosti Kapsch v českým mýtném systému je minulostí. Ale ta může mít ještě soudní dohru.

Reklama

Nejvyšší správní soud rakouské firmě nahrál na smeč, aby žalobu o náhradu škody podala. V nedávném rozsudku totiž soud hovoří o nezákonném postupu českého Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Článek

Rakouská firma Kapsch v minulých měsících nikdy nepropásla příležitost komentovat činnost českých úřadů ohledně obří zakázky na dodávku a provozování nového mýtného systému. Teď už však dva týdny po klíčovém rozhodnutí Nejvyššího správního soudu mlčí, byť je její vyjádření všeobecně očekáváno.

Spekuluje se o tom, že Kapsch chystá žalovat Českou republiku o náhradu škody.

Nejvyšší správní soud 4. prosince vydal rozhodnutí, které fakticky znamená prohru Kapsche ve sporu o regulérnost tendru a právoplatnost uzavření jedenáctimiliardového kontraktu mezi Ministerstvem dopravy a konkurenčním konsorciem CzechToll/SkyToll. Verdikt soudu přinesl velkou úlevu ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi, který už nemusí hledat náhradní variantu pro případ, že by plnění smlouvy bylo zakázáno.

Správní soud rozhodl, že smlouva ze 20. září 2018 je účinná a nezpochybnitelná, nelze její plnění zakazovat. Byla totiž uzavřena až po zániku předběžného opatření, vydaného v roce 2017 Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které podpis mýtného kontraktu do té doby účinně blokovalo.

Nejvyšší správní soud však na několika místech svého rozsudku zároveň výslovně hovoří o nezákonném postupu ÚOHS. Ten měl podle soudu po vypršení „starého“ předběžného opatření neprodleně vydat nové, kterým by uzavření smlouvy opětovně zakázal, aby bylo možné prověřování Kapschem napadené mýtné zakázky řádně dokončit.

„Nevydání nového předběžného opatření přitom ÚOHS ani nijak nikde relevantně nezdůvodnil,“ komentoval soud nezvyklé počínání antimonopolního úřadu vedeného Petrem Rafajem.

Právě ÚOHS svou nečinností v inkriminovaný den (20. září 2018) otevřel cestu k dalším právním krokům, jejichž vyvrcholením byl podpis smlouvy několik hodin poté. „Proti takovému postupu neměla žalobkyně (firma Kapsch) za současné právní úpravy reálnou možnost se jakkoli bránit,” napsal v rozsudku soud.

ÚOHS tvrdí, že v celém případu došlo k bezprecedentnímu procesnímu vývoji, na který prý nebylo možné z jejich strany reagovat. Přesto prý úřad učinil interní opatření, aby se taková situace už nemohla nikdy opakovat.

Nahrávka na smeč

Právě ta pasáž rozsudku, kde se hovoří o nezákonném postupu ÚOHS, dává podle pozorovatelů rakouské firmě do rukou munici, aby se na antimonopolním úřadu (respektive České republice) případně mohla domáhat náhrady vzniklé škody. Zda tak učiní, není jasné, protože zároveň platí, že mýtný tendr Kapsch nevyhrál – skončil až na druhém místě za zmíněným konsorciem CzechToll/SkyToll.

Redakce Seznamu společnost Kapsch o vyjádření v minulých dvou týdnech opakovaně žádala, firma však několikrát zveřejnění svého stanoviska odložila. Nakonec se její mluvčí zcela odmlčel a na otázky neodpověděl. Neuskutečnil se ani přislíbený rozhovor s šéfem české pobočky Karlem Feixem.

Ten byl na konci minulého týdne ve Vídni, kde sídlí nejvyšší vedení rodinné firmy v čele s Georgem Kapschem. Je pravděpodobné, že top management s právníky ladí noty, zda má vůbec smysl do boje jít, nebo zda bude rozumnější hodit definitivně ručník do ringu.

„To mlčení firmy Kapsch je ale poněkud zlověstné,“ komentuje situaci dobře obeznámený zdroj z Ministerstva dopravy.

Rafaj na paškále?

Pokud by se Kapsch k žalobě odhodlal, do centra pozornosti se dostane právě antimonopolní úřad s Rafajem v čele. Ten se k údajným nezákonnostem nechce vyjadřovat.

„Úřadu nepřísluší posuzovat případné důsledky údajných procesních pochybení, které ve svých dílčích úvahách zmiňuje soud,“ reagoval na dotaz mluvčí úřadu Martin Švanda. Dodal, že v jiných záležitostech, které se týkají mýtného systému, tentýž soud správnost rozhodování ÚOHS potvrdil.

Reklama

Doporučované