Hlavní obsah

Žluté vesty protestovaly v malém počtu a poklidně, i tak se opět zatýkalo

Řady žlutých vest oproti minulým protestům prořídly.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Na pařížské třídě Champs-Élysées se v sobotu dopoledne k protivládním protestům sešlo přes 1000 členů hnutí takzvaných žlutých vest, informovala francouzská média. Demonstranti se chtěli vydat k sídlu prezidenta, Elysejskému paláci, ale policie přístup ke všem státním institucím zablokovala. Ve francouzské metropoli, kde na pořádek dohlíží asi 8000 členů bezpečnostních složek, panoval relativní klid. Preventivně bylo uzavřeno 40 ze zhruba 300 stanic metra. Sobota byla již pátou sobotou protestů v řadě.

Článek

Dalším shromaždištěm demonstrantů bylo v mrazivém dopoledni náměstí před budovou pařížské Opery, kam podle informací tamních médií přišlo 400 „žlutých vest”. Z několika míst Francie jsou hlášeny též silniční blokády. Deník Le Figaro uvedl, že policie dosud zadržela 37 lidí a 22 z nich poslala do vazby.

Na třídě Champs-Élysées se také objevilo několik polonahých aktivistek s tělem natřeným stříbrnou barvou a oblečených v rozhalených červených mikinách s kapucí. Jen potichu stály naproti policistům, napsal Le Figaro.

Účast na demonstracích na Champs-Élysées, svolaných přes sociální sítě, ohlásily předem tisíce lidí. Francouzská vláda ve čtvrtek demonstranty vyzvala k odpovědnosti i s ohledem na úterní střelbu na vánočních trzích ve Štrasburku. Demonstrující během protestu před Operou drželi za oběti teroristického útoku minutu ticha.

Členové hnutí už několik týdnů protestují proti vládním ekonomickým reformám. Demonstrace a silniční blokády byly původně namířeny proti plánovému růstu cen pohonných hmot, později ale přerostly v protesty proti hospodářské politice vlády obecně i proti Macronovi samému.

Prezident v pondělí slíbil hospodářská a sociální opatření, která by měla zmírnit dopad vládních hospodářských reforem na obyvatele a zamezit dalším demonstracím, které především v Paříži provázely násilnosti. Opozice ale ohlášené kroky označila za nedostatečné, podobně jako někteří zástupci hnutí žlutých vest.

V ulicích francouzských měst protestovalo minulou sobotu 136 000 lidí, tedy zhruba stejně jako týden předtím. Rozsáhlá vlna protestů je mnohými považována za největší od nepokojů v roce 1968.

Server France Info dnes napsal, že silniční blokády, které Francii v různé intenzitě paralyzují už od 17. listopadu, si v pátek večer vyžádaly již sedmou nepřímou oběť. Stala se jí spolujezdkyně z auta, které se srazilo s jiným osobním vozem, jenž se otáčel kvůli barikádě na silnici v departementu Aisne v severní Francii.

Reklama

Související témata:

Doporučované