Hlavní obsah

Žluté vlaky hlásí víc cestujících, využilo je deset milionů lidí

RegioJet oznámil výsledky za rok 2018.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Dálkové vlaky RegioJetu loni svezly 5,9 milionu lidí.

Článek

Dálkové vlaky RegioJetu loni přepravily 5,9 milionu cestujících, což je meziroční růst o 1,2 milionu. Spolu s osobními vlaky tak RegioJet eviduje za rok necelých deset milionů klientů.

Důvodem je z velké části zásadní zvýšení počtu spojů, které spojují Prahu s Brnem, Bratislavou a Vídní. Podle předběžných výsledků společnost Radima Jančury loni dosáhla zisku 100 milionů korun, což je nejlepší výsledek od roku 2011, v němž vstoupil na železnici, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj.

Tržby z jízdného jsou 1,5 miliardy korun. České dráhy a Leo Express zatím výsledky nezveřejnily. Státní České dráhy ale za tři čtvrtletí roku evidovaly 155 milionů cestujících.

Podle Jančury jsou ziskové všechny linky, tedy z Prahy na Ostravsko, odkud vybrané vlaky pokračují na východní Slovensko, i trasa na Vídeň a Bratislavu. „Dokázali jsme přitáhnout spoustu nových cestujících do Vídně,“ uvedl Jančura.

Marže ve vlakové dopravě se loni pohybovala na úrovni šesti procent, což je také nejlepší výsledek v historii. Letos v dubnu má začít jezdit nedotovaný spoj z Prahy do Českých Budějovic, který bude provázaný se spojem z Prahy do Bratislavy. Od prosince bude Jančura zajišťovat dálkovou linku Brno – Bohumín na objednávku státu, stejně tak začne jezdit na tratích s osobními vlaky na objednávku Ústeckého kraje.

Osobní vlaky již provozuje také několik let v závazku veřejné služby na Slovensku mezi Bratislavou a Komárnem. Loni přepravily 3,7 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o milion.

Reklama

Doporučované