Hlavní obsah

„Žlutý mor“ na rukách. V dezinfekci Anti-Covid je i řepka z Agrofertu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Část produkce řepky dnes končí ve směsi, s níž si Češi dezinfikují své ruce.

Reklama

Do dezinfekce pro zdravotníky a další složky bojující s koronavirem se přidává i organická látka glycerol vyráběná z řepkového semene. Firma Preol ze skupiny Agrofert jí už dodala 221 tun.

Článek

Širé lány zbarvené do žluta. Už tradiční jarní obrázek z České republiky, který některé lidi popuzuje až ke zlostným reakcím. Řepka olejná si v českém zemědělství kvůli nadprůměrné ziskovosti během let vydobyla takovou pozici, že se mnohdy v médiích hovoří o žlutém peklu nebo žlutém moru.

A s tím vším bývá často spojován i premiér Andrej Babiš, protože jím založený koncern Agrofert, který politik převedl do svěřenských fondů, hraje zejména v oblasti zpracování řepky naprosto zásadní roli.

Dvě firmy ze skupiny - lovosická firma Preol a Primagra z Milína u Příbrami - jsou totiž hlavními výrobci metylesteru řepkového oleje (MEŘO), z něhož se vyrábí bionafta. Z řepkového semene se ale paralelně jako vedlejší produkt dělá i glycerol (neboli glycerin) a právě jeho význam v době koronavirové krize znatelně vzrostl.

Glycerol je totiž nedílnou součástí dezinfekce, která se nyní v Česku ve velkých objemech vyrábí podle receptury Světové obchodní organizace pod obchodním názvem Anti-Covid.

Ve výsledné směsi není glycerol zastoupen zdaleka tolik jako líh (jen 2,2 % hmotnostního obsahu oproti téměř 80 % etanolu), nicméně při velmi vysokých objemech celkové výroby nejde o zanedbatelné množství.

Video: Žlutá, kam se podíváš - Česko z leteckého pohledu

Česko z letadla. Žlutá, kam se podíváš.Video: Šimon Hrazděra, Jan Marek

Obsah dezinfekční směsi Anti-Covid

Etanol (denaturovaný): 79,6 %

Peroxid vodíku (3 %): 5 %

Glycerol (98 %): 2,2 %

Voda: 13,2 %

Z téměř tří tisíc hektarů

Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že do minulé středy (8. dubna) dodala firma Preol na dezinfekci celkem 221 tun glycerolu.

Část z tohoto objemu šlo dalším českým výrobcům dezinfekce, kteří v minulých týdnech získali od státních úřadů povolení k výrobě Anti-Covid. Část Agrofert využil pro svou vlastní výrobu.

Lovosická firma Preol totiž vedle výroby jedné ze složek zároveň míchá i finální dezinfekci. To samé platí o sesterské lihovarnické firmě Ethanol Energy sídlící ve Vrdech na Kutnohorsku. Ta dnes ostatním zpracovatelům dodává líh (pálí jej z kukuřice) a současně i sama míchá dezinfekční směs.

Pro představu uvedených 221 tun glycerolu se vyrobí společně s 2760 tunami bionafty (MEŘO), na což je potřeba zhruba 6900 tun řepkového semene. Při průměrném výnosu tři tuny z hektaru odpovídá uvedený objem produkci z 2300 hektarů polí osetých řepkou.

Úroda z takové rozlohy tedy už byla „přetavena“ na dezinfekci. Ale z celkové plochy, na níž se řepka v Česku pěstuje - kolem 400 tisíc hektarů - je to stále jenom nepatrný zlomek.

Za stejné ceny

Agrofert nechce uvádět, jak moc je dnes pro něj výroba glycerolu lukrativní byznys, situace na trhu a vysoké poptávky po dezinfekci prý ale nijak nezneužívá.

„Nezlobte se, přesnou cenu, za kterou prodáváme, nechceme zveřejňovat. Řádově jde o nižší desítky korun za litr. Můžeme ale ujistit, že držíme stále stejnou cenu, která byla před koronavirovou krizí,“ reagoval na dotaz mluvčí Karel Hanzelka.

Zdůrazňuje také, že glycerol je standardním vedlejším produktem, který běžně vzniká při zpracování řepkového oleje a následné výrobě bionafty. „Bez výroby bionafty by žádný glycerol nebyl ani vyráběný. Vyrábíme jej trvale a dodáváme ve vysoké farmaceutické kvalitě na celý evropský trh,“ dodal Hanzelka.

Glycerol dříve vyráběla (paralelně s MEŘO) i konkurenční ústecká chemička Setuza, o kterou Andrej Babiš ještě před patnácti lety hodně stál, než si v Lovosicích začal na zelené louce stavět svou vlastní fabriku na biopaliva. Avšak výroba v Setuze, za níž stáli lidé kolem odsouzeného podnikatele Tomáše Pitra, uvadala souběžně s tím, jak se firma v dalších letech dostávala do finančních potíží.

Co je glycerol

Hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina, bez zápachu, sladké chuti. Jedná se o trojsytný alkohol.

Jde o důležitou organickou sloučeninu, ve formě svých esterů je součástí tuků.

Ve zředěném stavu se používá k ošetření kůže v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, případně jako zvlhčovadlo v zubních pastách.

V potravinářském průmyslu se používá jako přísada pro úpravu nápojů, jako sladidlo. Jako součást potravin má označení E 422.

Zvyšuje pružnost, přilnavost a soudržnost gumy, je možné jej použít k regeneraci všech typů pneumatik.

Je také například vhodný pro celý sortiment těsnění, na silentbloky, hadice atd.

V kombinaci s etylenglykolem je součástí nemrznoucích chladicích směsí.

Čtyři na seznamu

Do výroby dezinfekce Anti-Covid se zapojily celkem čtyři firmy ze skupiny Agrofert. Jejich jména jsou mezi zhruba třicítkou subjektů, které v březnu, po vyhlášení nouzového stavu, získaly od centrálních orgánů „z mimořádných důvodů, kvůli nepříznivému vývoji epidemiologické situace“ ve velmi rychlém tempu příslušná razítka.

Vedle zmíněného Preolu a Ethanol Energy jsou na seznamu výrobců s povolením i dvě moravské chemičky - Deza z Valašského Meziříčí a přerovská Precheza. Mluvčí Hanzelka uvádí, že jejich role je ale jen okrajová.

„Šlo jen o minimální množství pro potřeby regionu a pro své vlastní potřeby,“ uvedl na jejich adresu, přičemž dodal, že na výrobě základních surovin se Deza ani Precheza nijak nepodílejí.

I tak dnes Agrofert, historicky spjatý se současným premiérem, hraje nyní ve výrobě antivirové dezinfekce naprosto klíčovou roli.

Reklama

Související témata:

Doporučované