Hlavní obsah

Zmar v bahně a sutinách: Sesuvy půdy zabily během chvíle stovky lidí

Při sesuvech půdy zahynulo více než 200 lidí, čísla zcela jistě nejsou konečná.

 

Reklama

Letecké záběry ukazují rozsah kolumbijského neštěstí. Prezident země Juan Manuel Santos uvedl, že bilance neštěstí se pravděpodobně ještě zhorší.

Článek

Více než dvě stovky mrtvých si vyžádaly sesuvy půdy a záplavy na jihozápadě Kolumbie. Neštěstí se odehrálo ve městě Mocoa s přibližně 40 tisíci obyvateli, správním středisku provincie Putumayo, která leží poblíž hranice s Ekvádorem.

Sesuvy vyvolaly silné deště v noci z pátku na sobotu místního času, které rozvodnily několik řek. Bláto a usazeniny se následně navalily na domy a ulice v Mocoa. Podle starosty města je Mocoa „zcela odříznutá" od světa, bez elektřiny a vody.

Ředitel záchranářů Červeného kříže César Urueña podle agentury AFP charakterizoval situaci jako „katastrofu velkého rozsahu", která postihla na 300 rodin. Ve městě je poškozeno 17 čtvrtí, živly zničily 25 obytných domů. Ulice jsou zaplaveny bahnem, všude jsou odpadky.

„Mé srdce a srdce všech Kolumbijců jsou s rodinami obětí a lidmi postiženými touto tragédií," uvedl kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který dorazil do oblasti po neštěstí a v regionu vyhlásil stav nouze.

Na místo neštěstí povolal armádu. Podle agentury Reuters se do záchranných prací zapojilo více než 1100 vojáků a policistů. Práci záchranářů ztěžuje špatné počasí i poškozené silnice a mosty.

Devětadvacetiletý Eduardo Vargas řekl, že usnul spolu se ženou a sedmiměsíčním potomkem, než jej probudilo bušení sousedů na dveře. Rychle popadl rodinu a uprchli na kopec, slyšel, jak lidé kolem v panice křičí. „Nebyl čas na nic," řekl agentuře AP.

Vargas, jeho rodina a dva tucty dalších uprchlíků mohli jen sledovat zkázu svých domovů, než jim vojáci pomohli sestoupit. Z domova jim nic nezbylo. „Bohudíky jsme naživu," dodal.

Stoupající hladina řek vedla k vyhlášení poplachu, který přiměl mnoho lidí uprchnout z domovů do bezpečí, jinak by ztráty na životech mohly být ještě větší, uvedl kolumbijský deník El Tiempo.

Sesuvy a lijáky bývají v horských oblastech běžné, ale letošní březen byl v Kolumbii podle státního meteorologického úřadu nejdeštivějším měsícem od roku 2011. Silné deště kvůli jevu El Niño postihly letos i sousední země - v Peru přišlo od začátku roku kvůli neobvykle silným dešťům o život více než 90 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované