Hlavní obsah

Zmatek kolem restaurací. Části vláda zakázala i prodej přes okénko

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Restaurace v obchodních centrech smějí vařit, ale nesmějí jídlo na místě prodávat. Nejasně vysvětlená vládní opatření způsobila zmatky.

Článek

Když ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu oznamoval nové vládní zákazy, uvedl, že restaurace v obchodních centrech mohou fungovat jako dosud, tedy jídlo smějí prodávat s sebou.

V později vydaném vládním opatření se ale objevilo něco jiného – v nákupních centrech s plochou nad 5 000 metrů čtverečních je prodej v místě stravovacích služeb zakázán.

Správci obchodních center a majitelé restaurací tak do poslední chvíle nevěděli, zda mohou otevřít. Hned ráno přitom začala policie dodržování nového opatření kontrolovat.

Jasno ve zmatku udělal ve čtvrtek ministr zdravotnictví na svém Twitteru. Zveřejnil video, ve kterém popisuje, že restaurace v nákupních centrech mohou vařit, ale nesmějí jídlo na místě prodávat.

„Smí se tam vařit, nicméně se nesmí tento produkt prodávat ani přes okénko osobám, které jsou zde přítomné. Jediné, co může taková provozovna dělat, je prodávat tyto produkty prostřednictvím nějaké rozvozové služby nebo prostřednictvím jiné provozovny,“ uvedl Prymula.

Vedoucí oddělení maloobchodního sektoru a správy obchodních center v poradenské společnosti CBRE Tomáš Míček uvedl, že s nejednoznačností vládních opatření se setkávají velmi často. „Hned po otevření obchodních center začala Policie ČR v některých z nich provádět kontroly tohoto nařízení a obchodníkům hrozí sankce. Vzhledem k nejasnosti vládního nařízení toto považujeme za velice nešťastný přístup,“ dodal Míček.

Nejednoznačnost opatření řeší také Asociace nákupních center. „Vycházíme z toho, co řekli vládní představitelé. Dává nám to smysl. Výklad vládních opatření hygieniky je ale v některých případech odlišný. Ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu si nyní vyjasňujeme, co vlastně platí, a to i s přihlédnutím k tomu, co máme zatím ze strany vlády potvrzeno. Tedy mimo jiné i to, že nákupní centra nejsou zdroj problému,“ uvedl předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

Vláda ve středu vzhledem k rostoucímu počtu potvrzených případů koronaviru rozhodla, že od čtvrtka zakáže maloobchodní prodej a poskytování služeb. Výjimku mají potraviny, drogerie, lékárny, květinářství či optiky, ze služeb servisy, prádelny a čistírny nebo odtahy vozidel. Opatření by mělo platit do 3. listopadu.

Reklama

Doporučované