Hlavní obsah

Zmatek. Nikdo neví, kde bude Zeman volit, nejasná je i podoba oslav 28. října

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Okolí Miloše Zemana ve středu oznámilo, že lidé prezidenta uvidí v pátek u voleb. Dva dny před volbami ale Hrad stále nezveřejnil, kde bude Zeman volební lístek odevzdávat.

Článek

Hradní kancléř Vratislav Mynář dnes Frekvenci 1 řekl, že prezidenta Miloše Zemana národ uvidí v pátek, jak jde k volbám. O tom, že prezident bude volit, napsal i jeho mluvčí.

„V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne,“ oznámil na Twitteru Jiří Ovčáček.

Vždy před volbami bylo jasné, kde bude prezident volit, a sice na základní škole Brdičkova v Praze 13. Informace mělo vedení školy i 14 dní předem. Letos ale Hrad do poslední chvíle tají, kde Zeman svůj hlas odevzdá. Možností je hned několik.

Žádné informace jsme dosud neobdrželi.
Kamila Hubalovská, ředitelka FZŠ Brdičkova

Zaprvé půjde se svojí manželkou volit jako vždy na základní školu, která je bezbariérová. Ředitelka školy ale zatím o návštěvě prezidenta v pátek nic neví. „Žádné informace jsme dosud neobdrželi,“ napsala Seznam Zprávám ředitelka základní školy Brdičkova Kamila Hubalovská.

Další možností je, že má prezident vyřízený voličský průkaz, a může tak volit kdekoliv v Česku. Tedy třeba přímo v Lánech, kde teď prezident tráví čas, a měl by to tedy nejblíž. Ale ani tady zatím neví, jak by případná volba proběhla.

Starostu už ale kontaktovala hradní kancelář. „Dostal jsem informaci, že finální rozhodnutí bude dnes odpoledne,“ napsal v SMS zprávě starosta Lán Karel Sklenička. Poslední možností je volba do přenosné volební schránky.

Mluvčí Ovčáček také uvedl, že prezident pracuje v Lánech. Včera se prý věnoval přípravám oslav 28. října a podepsal dekrety vyznamenaných.

Podle zjištění Seznam Zpráv bude jedním z vyznamenaných in memoriam malíř Vladimír Komárek. Jeho syn Vladimír Komárek si na Pražském hradě ocenění převezme a řekl, jaký vzkaz by asi jeho otec pronesl.

„Svět jsou jenom prázdné květináče a my máme právo do nich zasadit svá lidská přání. A pokud vyrostou, je vyznamenáním být těmi, kteří jsme je zasadili: žít náš, svobodný a spokojený život, ve kterém ta největší krása má podobu všedního dne.“

Citát má dosah do filosofie Komárkovy malby i života.

Seznam Zprávy se také zeptaly politiků a významných osobností, které se běžně slavnostního ceremoniálu ve Vladislavském sále na Pražském hradě účastní, jestli dostali na Hrad pozvánku.

Například předseda KSČM Vojtěch Filip v SMS zprávě stručně napsal, že neví, zda má pozvánku. A třeba bývalý hejtman Vysočiny a poslanec ČSSD Jiří Běhounek dosud pozván nebyl.

„Zatím jsem nic nedostal. Moje účast záleží na tom, jaký formát Hrad zvolí,“ řekl Běhounek. Ministryně financí Alena Schillerová pozvánku také nedostala, podle mluvčího Ministerstva financí ale běžně chodí týden předem.

„Předávání státních vyznamenání je akce, které se paní ministryně účastní každoročně. Co se týče oficiální pozvánky, bývá zvykem, že chodí přibližně jeden týden před samotnou akcí,“ napsal v SMS zprávě mluvčí Michal Žurovec.

Vím, že se nehodlám účastnit.
Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský rovnou oznámil, že by pozvání ani nepřijal. „Nevím, zda bude prezident konat na Hradě tradiční oslavu ani nevím, zda na soud došla pro mne pozvánka. Ale vím, že se nehodlám účastnit,“ uvedl.

Zeman v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici. Pražský hrad zprvu důvody hospitalizace nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční. Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací. Proto dostával infuze. Bezprostředně po propuštění pokračoval Zeman ve svém pracovním programu v Lánech.

Reklama

Doporučované