Hlavní obsah

Zmatky a pouliční boje. Virus v Indii prohlubuje rozdíly mezi kastami

Foto: Profimedia.cz

Nový díl Checkpointu se zabývá koronavirovou krizí v Indii.

Reklama

Článek

Indii s víc než miliardou obyvatel stejně jako většinu států světa dostihla pandemie nového koronaviru. A dotkla se hlavně těch nejchudších. Jak Indie zvládá karanténu? A v jaké pozici se ocitl premiér Módí?

Indie má jen o něco méně obyvatel než Čína (tedy přes 1,3 miliardy), ve středu hlásila asi 12 tisíc nakažených a 400 obětí nemoci covid-19. Úroveň zdravotnictví se však liší stát od státu. Obecně je ale indické zdravotnictví výrazně podfinancované – Indové investují do zdravotnictví jen 3,7 procenta HDP. A ve srovnání s Íránem, který je pandemií těžce zasažený, má Indie ještě dvakrát menší počet lůžek intenzivní péče na obyvatele.

Začátek karanténních opatřeních v Indii byl krušný. Provázely ho zmatky, bití lidí na ulici i sebevraždy kvůli zavřeným obchodům s alkoholem.

„Uzavírka je ale v zemi braná pozitivně. Samozřejmě to bylo velmi těžké rozhodnutí. Strategie je i vzhledem k ostatním státům pravděpodobně správná,“ říká pro Seznam Zprávy Marya Shakilová, politická reportérka indické verze stanice CNN, a dodává: „Zároveň však panuje opravdu mnoho obav ohledně určitých restrikcí, hlavně vůči skupině nejchudších lidí- těm, kteří jsou normálně na ulici, většinou námezdním dělníkům, již se už dostali do střetů s policií v ulicích Bombaje.“

Nezaměstnanost v Indii teď prudce vzrostla. Ti nejchudší – a mezi nimi zejména ti neformálně zaměstnaní – nemají žádné větší úspory a jsou odkázáni na pomoc státu nebo humanitárních organizací. „V Indii funguje i za normálních okolností systém veřejné distribuce, na jehož základě mají nejchudší obyvatelé nárok na základní potraviny a palivo za dotované ceny. Podobně v některých státech mají veřejné jídelny, kde si ti nejchudší můžou dojít na jídlo za dotované ceny nebo nějakou symbolickou částku. A většina států v současné době rozšiřuje pomoc, na kterou mají nejchudší nárok,“ přiblížil v Checkpointu indolog a politolog ze Sociologického ústavu Akademie věd Jiří Krejčík. V zemi se přiostřily i náboženské boje mezi hinduistickou většinou a muslimskou minoritou.

Hlavní politickou roli hraje premiér Naréndra Módí. „Pokud dokáže udržet toto tempo, myslím si, že z krize vyjde jako velmi, velmi silný politik,“ hodnotí indická novinářka Marya Shakilová.

Nový díl pořadu Checkpoint, který se tentokrát zabývá situací v Indii, si pusťte v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Každotýdenní desetiminutovka o světovém dění se zahraničními redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk).

Z pražského Smíchova.

Za hranice.

Zevrubně.

Napište nám svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované