Hlavní obsah

Ukázali jsme, že jsou nám státní vyznamenání buřt. Pirát Ferjenčík se kaje za kolegy a doufá, že voliči odpustí

Jsou Piráti pro voliče čitelní? A jak poslanec Ferjenčík vysvětluje stranické přešlapy z poslední doby?Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Zeman si vyznamenání stejně udělá po svém. Ale pro návrh na ocenění komunistického básníka Karla Sýse jsem hlasoval. Neměl jsem kapacitu to řešit, přiznává ve Výzvě chybu svou i pirátských kolegů poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Článek

Piráti se v poslední době zasloužili o celou řadu větších či menších kauz. Když vyšlo najevo, že Tomáš Vymazal v poslaneckém bytě těžil kryptoměnu, omluvil se a slíbil dát získané peníze na charitu.

„Dostal za to na klubu kartáč. Žádný Pirát už nebude těžit kryptoměnu za veřejné peníze,“ vysvětluje Ferjenčík, jak se jeho strana postavila k jednomu z přešlapů z poslední doby.

Zmatky kolem návrhu na vyznamenání

Nebyl to ale jediný pirátský problém. Omluvil se i poslanec Vojtěch Pikal, když se jeho přičiněním mezi kandidáty na státní vyznamenání dostal komunistický básník Karel Sýs.

„Hlasování o Sýsovi byla výjimka. Chápu, že to bylo směšné, ale primárně se soustředíme na zákony,“ říká Ferjenčík. Podle něj ale byla nešťastná i následná vyjádření jeho kolegy Pikala, když v omluvě zmínil „válečné letce, co v zásadě jen plnili rozkazy“.

„Vojtu bych protáhl pod kýlem (lodi). Mrzí mě to a omlouvám se. Doufám, že si to odpracujeme,“ říká Ferjenčík.

Další pirátští poslanci Dana Balcarová a Mikuláš Peksa se zase vyfotili u talíře pelmení na oslavě Dne vítězství na ruské ambasádě, což řada fanoušků strany i voličů Pirátů nesla krajně nelibě.

Půjdou Piráti příští rok znovu na ruskou ambasádu? Vypovídají tyto kauzy o zmatku ve straně? Jak kompetentní je sbor 22 pirátských poslanců? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované