Hlavní obsah

Zmatky v úlevách z odvodů. Daně později. Ale co platby na sociální?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Dokdy se mají poslat přehledy k sociálnímu pojištění? Na odpovědi se pracuje, zní z ministerstva práce. Zálohy by podnikatelé ale měli v březnu poslat.

Článek

V současném nouzovém stavu se objevily další nejasnosti, které aktuálně řeší živnostníci. Ministryně financí Alena Schillerová jim vyšla vstříc a prominula sankce za pozdní podání daňového přiznání.

Svým rozhodnutím fakticky posunula termín, dokdy musí být odevzdáno daňové přiznání za uplynulý rok, na 1. červenec.

Jenomže na daňové přiznání jsou navázány i takzvané přehledy, které je třeba poslat České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) kvůli sociálnímu pojištění, a pokud si živnostníci dobrovolně platí i zdravotní pojištění, tak je třeba přehled poslat i pojišťovně.

V pokynech se ale podnikatelé zatím dočtou, že je třeba přehledy poslat do měsíce od podání daňového přiznání a „nejpozději do 4. 5. 2020“.

„Čekáme na podrobnější informace od ministerstva financí,“ řekla Seznam Zprávám Kristýna Křupková, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí, pod které spadá i ČSSZ.

Přesnější pokyny pro živnostníky by tak ministerstvo mělo mít v horizontu dnů.

Naopak jasněji je od úterka ohledně Přehledů, které se posílají pojišťovnám. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna oznámila, že posunula termín pro posláná přehledů za rok 2019 pro živnostníky až na 3. srpna 2020.

„ Všeobecná zdravotní pojišťovna vnímá nastalou situaci jako složitou a tímto krokem chce svým klientům vyjít vstříc,“ uvedl mluvčí pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Doplatek pojistného je pak splatný do osmi dnů po odevzdání Přehledu, tedy nejpozději do 11. srpna.

Tučné výdaje v nouzovém stavu

První zatěžkávací zkouška pro některé podnikatele, kteří mají v důsledku mimořádných opatření méně tržeb, a tak i méně peněz, přitom přijde už v pátek. Do 20. března je totiž nejzazší termín pro poslání pravidelných záloh na sociálním pojištění, a to i za zaměstnance.

Z pohledu podnikatelů jde o vysoký výdaj v řádech i desítek tisíc korun. Právě odložení této zákonné povinnosti by jim významně ulevilo. V tuto chvíli to ale nevypadá, že by se to stihlo schválit už pro březnový termín.

„Pracujeme na tom,“ řekla mluvčí ministerstva práce Kristýna Křupková a opět to podle ní bude otázka několika dní, než se dohodnou oficiální pokyny, jak by měli podnikatelé k zálohám během vyhlášeného stavu nouze přistupovat.

Reklama

Doporučované