Hlavní obsah

Změna k lepšímu začíná odspodu. Český byznys chce zelenou budoucnost

Foto: Profimedia.cz

Budoucnost vidíme zeleně, říkají lidé napříč českým byznysem.

Reklama

Devět desítek českých firem, nevládních organizací nebo expertů se dalo dohromady, aby vydalo jasný signál - chceme udržitelnou obnovu pokoronavirové ekonomiky.

Článek

„Krize nás naučila, že podnikatelé i dobročinné organizace dovedou se státem spolupracovat efektivně, rychle a smysluplně,“ píší autoři iniciativy Změna k lepšímu ve svém manifestu. Chtějí ekonomiku pochroumanou koronavirovou pandemií obnovit smysluplně a hlavně udržitelně. Mezi tři její hlavní pilíře patří boj se suchem, omezení odpadu a úspora energie.

Výzvu podepsalo více než 90 subjektů z byznysu, lobby, ale i nevládních a dobrovolnických organizací. Mezi nimi i „známé firmy“ jako IKEA, Grayling, Heineken, Kofola ČeskoSlovensko, Bolt, Česká spořitelna nebo Mattoni. První impuls ale dali zaměstnanci Nano Energies.

„Vzniklo to odspodu, jedná se o nápad širšího týmu naší firmy - a my jsme jej podpořili,“ vysvětluje novinářům šéf energetické společnosti Petr Rokůsek. Právě iniciativu „odspodu“ zdůrazňovali všichni zakladatelé iniciativy.

„Doufáme, že se situace i v České republice začíná měnit, ministr životního prostředí se připojil k evropské podpoře zeleného oživení,“ zmiňuje Martin Sedlák, ředitel Svazu moderní energetiky. Naráží tak na fakt, že česká vláda v čele s premiérem Babišem není příliš hlasitým fanouškem „zelené obnovy“, kterou naopak prosazuje Evropská komise.

V průběhu koronavirové krize Andrej Babiš (ANO) několikrát prohlásil, že by Evropská komise měla na tzv. Green Deal (Zelená dohoda) zapomenout a řešit krizi. Od té doby však svoji rétoriku zmírnil. Ještě před tím, než Komise vydala návrh na dlouhodobý rozpočet, který je vlastně vystavěn na udržitelné ekonomice, se i české Ministerstvo životního prostředí začalo hlásit k zelené obnově. Avšak stále opatrně.

„Uvidíme, jak na to uslyší česká vláda,“ uvažuje Sedlák a vysvětluje, že právě tato iniciativa přichází proto, aby vládě nabídli pozitivnější pohled, jak například využít různé impulsy z českého byznysu pro dekarbonizaci a jiné závazky, které se s Green Dealem pojí.

Další ze zakladatelů iniciativy, Soňa Jonášová, zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky, dodává: „Z praxe vím, že není příliš jednoduché najít konsenzus mezi byznysem a tím, co chce vláda.“

Uznává však, že pro vládu, a to nejen českou, není snadné řešit aktuální krizi a zároveň vidět do budoucnosti. „Až příliš často spoléháme na vládu a říkáme - vy byste to za nás měli řešit - my ale vzkazujeme, že jsme ochotni být toho součástí,“ dodává Jonášová.

O reakci na iniciativu od Ministerstva průmyslu a obchodu Seznam Zprávy zažádaly, prozatím jsme nedostali odpověď.

Vedle podnikatelů a byznys sféry má iniciativa podporu i z akademického prostředí. Jedním z pilířů ekonomického poradního sboru je ekonomka Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně. Pestrost podpory obnovitelné ekonomiky doplňuje například dobrovolnická organizace INEX-SDA nebo advokátní kanceláře a festival Týden inovací.

Reklama

Doporučované