Hlavní obsah

Změna klimatu může vyhladit až třetinu parazitů. Naruší to ekosystém

Změna klimatu může vyhladit až třetinu parazitůVideo: Reuters, AP, Ruptly

 

Reklama

Třetina parazitů možná zmizí už do roku 2070. Může to narušit konkurenční vztahy mezi jednotlivými druhy, což v konečném důsledku napomůže třeba snazšímu šíření infekčních nemocí.

Článek

Paraziti se stávají jednou z nejohroženějších skupin živočichů na světě. Škrkavky, klíšťata, vši nebo blechy můžou totiž v blízké budoucnosti zcela zmizet. Odhalila to dosud nejrozsáhlejší americká vědecká studie na toto téma. Výzkumníci upozorňují, že právě paraziti hrají důležitou roli v ekosystémech - jejich vymírání by mohlo vést k nepředvídatelnému rozšíření jiných, invazivních druhů do nových oblastí, které by mohly ohrozit zvířata i lidi.

Výzkum publikoval časopis Science Advances, který použil sbírku dvaceti milionů druhů parazitů amerického Smithsonia's Institut. Vědci tak zmapovali celosvětový výskyt všech parazitů. Pro svou analýzu použili řadu klimatických modelů a možných scénářů a zjistili, že do roku 2070 by mohlo dojít k vymření až třetiny všech zkoumaných druhů.

Paraziti podle vědců hrají v ekosystému velkou roli. Výskyt mnoha různých druhů zajišťuje, že mezi sebou jednotlivci budou soutěžit a tím se například zpomalí šíření nemoci.

Jedním z příkladů může být parazit žijící v japonských kobylkách. Jeho cílem je dostat se do vody, kde se kobylky stávají zdrojem potravy vzácných ryb. Pokud by tento parazit zanikl, může dojít k obrovské změně a narušení celého systému.

Carl Carlson z Kalifornské univerzity v Berkeley pro The Guardian uvedl, že paraziti se tak stávají nejohroženější skupinou na Zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované