Hlavní obsah

Změna na silnicích. Až pojede sanitka, uhýbejte jinak

Řidiči nově vytváří prostor pro záchranku mezi nejrychlejším pruhem a těmi ostatními.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko srovnalo krok se sousedními zeměmi.

Článek

Od prvního října se mění několik věcí v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích a u jedné z nich Česko srovnává krok se sousedními zeměmi.

V situacích, kdy projíždí mezi vozidly záchranáři, je jasně stanoveno, že na silnicích o dvou pruzích mají řidiči udělat volný průjezd ve středu vozovky.

Při jízdě ve více pruzích pak řidiči v nejrychlejším pruhu uhýbají doleva, zatímco všichni ostatní se řadí vpravo.

Představu, jak se nově v této situaci zachovat, vám dají obrázky ve videu v úvodu tohoto článku.

Novela zákona přináší i další změny, ale ty většinou řidičům nepřidávají nové povinnosti. Spíš je ubírají.

Jedna z takových změn se týká lékárniček. Z jejich povinné výbavy mizí trojcípý šátek, náplast s polštářkem, nůžky a plastová rouška. Pro první pomoc nejsou podle Ministerstva dopravy nezbytné. Řidiči ale především nebudou muset lékárničky pravidelně obměňovat, za „prošlou lékárničku“ už tak nebudou policisté vybírat pokuty.

Pokud mají řidiči sjednanou asistenční službu, nemusí už vozit rezervní pneumatiku, klíč a hever. Odpadá také povinnost vozit náhradní žárovky a pojistky. Stále totiž klesá počet řidičů, kteří i banální opravy, jako je výměna kola nebo prasklé žárovky, sami provádí.

Změna se týká i motorkářů. Motocykly nad 400 kilogramů už nebudou muset absolvovat měření emisí, lehčí stroje ostatně nemusely na měření emisí již dříve. Kromě toho se prodlužuje interval pro povinnou technickou kontrolu, která bude nově místo dvouletých cyklů čtyřletá. Důvod je jednoduchý, podle ministerstva beztak udržuje většina motorkářů své stroje v dobrém stavu.

Zpřísní naopak dohled nad provozovateli autobazarů. Nově hrozí až půlmilionová pokuta za stáčení tachometru. Mechanik, který nevystaví protokol o úpravě nebo výměně tachometru, může počítat s pokutou až 50 000 korun, desetitisícová pokuta nově hrozí provozovateli auta, jenž takový protokol nepředloží při technické kontrole.

Reklama

Související témata:
Lékárničky

Doporučované