Hlavní obsah

Změna po jednání u ministra. Při tréninku budou moci být sportovci blíže u sebe

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Trénink mezi sportovci dozná mírných změn.

Reklama

Sportovci již nebudou muset mít od sebe rozestupy deset metrů. Na změně se dohodli s Ministerstvem zdravotnictví.

Článek

Vedení Ministerstva zdravotnictví se v sobotu se zástupci sportovců domluvilo na dílčích změnách v opatřeních proti koronaviru.

Od pondělí 26. dubna by mělo dojít k částečnému rozvolnění. Mají se změnit rozestupy mezi sportovci. V současné době můžou sportovat maximálně dva lidé spolu.

Týmy sice mohou vytvořit šest stejných skupinek, takže na jednom hřišti může sportovat až dvanáct lidí, jenže všechny tyto skupiny po dvou sportovcích by mezi sebou měly mít rozestup deset metrů.

A právě rozestupy by se měly pro sportovce změnit. Nově by podle předsedy Národní sportovní agentury Milana Hniličky, který se jednání s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za hnutí ANO) účastnil, měly být šest metrů.

„Jsem rád, že pan ministr na sport nezapomíná a že součástí dalších uvolnění budou i úpravy ve sportu, zejména zkrácení rozestupů,“ uvedl Hnilička.

„Samozřejmě, že pro sport budeme i nadále bojovat zejména o otevření vnitřních sportovišť a většího počtu amatérů venku, bude záležet na aktuální epidemické situaci,“ doplnil. Ministerstvo přitom počítá s tím, že ve sportu bude rozvolňování pokračovat až během května.

Šéf České unie sportu Miroslav Jansta řekl, že na jednání chtěli, aby se rozestupy změnily už toto pondělí. Na to však ministerstvo nepřistoupilo.

„Chtěli dodržet to, aby ke změnám docházelo po čtrnácti dnech, čemuž rozumím. Dnešní jednání tak skončilo remízou,“ prohlásil Jansta. Ministr Arenberger na sociální síti Twitter ještě napsal, že vedle změny rozestupů dojde také k definici sportoviště.

Hnilička doplnil, že se příští týden má konat další jednání s ministrem Arenbergerem. V úterý je pak plánovaná také schůzka s náměstkem ministra Martinem Havrdou, hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou a zástupcem Mezioborové skupiny pro epidemické situace. Což je poradní orgán Ministerstva zdravotnictví.

„Detailně rozebereme Restart sportu, náš manuál, podle kterého by se pak mělo rozvolnění ve sportu řídit,“ doplnil Hnilička.

Tento manuál, který Národní sportovní agentura připravila, na dvanácti stranách popisuje, jak by lidé v Česku mohli při rozvolňování opatření proti covidu-19 sportovat a jak by se mohl znovu amatérský sport otevřít veřejnosti.

Dokument zmiňuje také fakt, že od loňského jarního lockdownu děti přibraly v průměru o dvě kila víc oproti předchozím letům. A podle dalšího průzkumu klientů životních pojišťoven pak Češi od jara 2020 přibrali v průměru šest kilogramů.

Reklama

Doporučované