Hlavní obsah

Změna trvalého bydliště na poslední chvíli: Snaha ovládnout obce, v nichž kandidáti nebydlí

Ilustrační snímek.

Reklama

Do středočeské Hostivice a krkonošského Špindlerova Mlýnu se těsně před volbami stěhují lidé, aby tu mohli kandidovat do zastupitelstva.

Článek

V byznysu se tomu obvykle říká nepřátelské převzetí – to když se „nájezdníci“ snaží koupit a manažersky ovládnout konkurenční společnost i přes její nesouhlas.

Teď před komunálními volbami jsme svědky něčeho podobného: Jsou zmapovány už tři příklady obcí, kde si lidé narychlo přihlašují trvalé bydliště.

Podívejte se, co dokáží politici udělat, aby dostali váš hlas:

Takhle vypadala kampaň - nejlepší videa z dílen politiků.Video: Martina Spěváčková, Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Buď aby tam mohli kandidovat, což je příklad středočeské Hostivice a krkonošského střediska Špindlerův Mlýn. Nebo aby tam mohli volit, což se stalo v obci Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku, kam si lidé za peníze přehlašovali trvalé bydliště.

V Hostivici u Prahy se o návrat do politiky snaží bývalý středočeský hejtman David Rath, který jinak čeká na odvolací soud ve své korupční kauze.

Založil si tady uskupení pod názvem Zdravá Hostivice, jehož je lídrem. Ovšem lidi, kteří by šli společně s nepravomocně odsouzeným člověkem na kandidátku, ve městě nenašel.

Ze 17 adeptů do zastupitelstva jich celých deset vůbec nemělo trvalý pobyt ve městě. Zákon přitom ukládá, že uchazeč o zastupitelský mandát musí nejpozději do dne konání voleb bydlet v příslušné obci.

„U mě doma určitě bydlet nebudou. Všichni se písemně zavázali, že si bydliště v Hostivici vyřídí do dne konání voleb,“ řekl David Rath s tím, že všichni zmínění mají „nějaký“ vztah k městu – buď v něm pracují, podnikají nebo studují.

Na kandidátce Rathova hnutí figurují například čtyři osmnáctiletí studenti, na Facebooku přátelé a spolužáci jeho syna Filipa.

Rathovu kandidátku z lidí, kteří ve městě nemají trvalé bydliště, kritizuje konkurence – nejvíc místní sdružení Home Hostivice město. Jeho lídryně Klára Čápová se neúspěšně snažila tento týden na úřadech zjistit, jestli už si všichni přepsali bydliště.

„Městský úřad a ministerstvo vnitra mi tuhle informaci odmítly sdělit, prý až po volbách,“ zlobí se Klára Čápová. „Vůbec si nedovedu představit, co by uskupení Zdravá Hostivice mohlo pro město udělat. Ti lidé nejsou místní, neznají zdejší problémy.“

Lyžaři z Opavy

Něco podobného se stalo i ve Špindlerově Mlýně. Do lyžařského střediska se papírově stěhují lidé z Moravskoslezského kraje, tři sta kilometrů vzdálené Ostravy a Opavy. Z velké části jde o zaměstnance realitní společnosti M&M. Na případ upozornil server Aktuálně.cz.

Za kandidátkou s názvem „Pro lepší Špindlerův Mlýn“ stojí majitel realitky Petr Morcinek, což je mimochodem muž, který byl volebním manažerem loňské kampaně Babišova hnutí ANO.

Tady je však Morcinek v jiné roli – kvůli své Residenci Buffalo je ve válce s místní radnicí. Za to, že část jí stojí načerno, už zaplatil pokutu 350 tisíc korun. A jeho zaměstnanci a kandidáti zároveň si teď hlásí trvalé bydliště právě na adrese tohoto penzionu.

Pro místní voliče se hnutí Pro lepší Špindlerův Mlýn tváří jako milovníci místní krajiny, kde prý rádi tráví volný čas. Slibují zdarma odvoz odpadu, parkování i lyžování na sjezdovkách na území obce.

A v kampani pak místo guláše nebo koblih rozdávají všem 900 místním obyvatelům hodinky v hodnotě 1 500 korun.

Sám podnikatel Morcinek říká, že rozhodně nemá v úmyslu ovládnout Špindlerův Mlýn. Prý jen chce „pomoci místním, kteří se prý sami bojí otevřeně projevit a postavit se proti místní radnici“.

Je možné, že v případě úspěchu těchto sdružení, skončí volební výsledky u soudu. Ředitel odboru voleb na ministerstvu vnitra Petr Vokáč upozorňuje, že několik obdobných případů už v minulosti opakovaně řešily soudy a problém se dostal až k Ústavnímu soudu.

„Někdy pak hned po komunálních volbách mandáty zastupitelů zrušily, když prokázaly účelové hlášení trvalého pobytu,“ řekl Vokáč.

Současně ale soudy řekly, že důležitější je, jaký má daný kandidát vztah k danému místu a že nutně nemusí každý den přespávat v místě, kde má trvalé bydliště a je členem zastupitelstva.

Reklama

Doporučované