Hlavní obsah

„Změní vás v opice.“ Rusko se snaží zdiskreditovat britskou vakcínu

Foto: Profimedia.cz

Šimpanz Mikki z Moskevského státního cirkusu na tiskové konferenci. Ilustrační foto.

Reklama

Boris Johnson s tváří lidoopa kráčející po Downing Street s deskami farmaceutické firmy Astra Zeneca. I taková montáž se objevila v ruské veřejnoprávní televizi s cílem poškodit reputaci vakcíny vyvíjené v Oxfordu.

Článek

Sociální sítě v Ruské federaci mají být zaplavené zábavnými obrázky, které jsou variací na stejné téma. Ruští propagandisté se rozhodli šířit strach z vakcíny proti novému typu koronaviru, který vyvíjejí špičkoví vědci Oxfordské univerzity. Rozhodli se šířit podezření, že očkovací látka změní lidi v lidoopy, protože laboratoře pracují s virem vyskytujícím se u šimpanzů.

Informace se dostala dokonce do pořadu ruské veřejnoprávní televize Vesti, kterou uvádí nejznámější ruský propagandista s úzkými vazbami na Kreml Dmitrij Kiseljov. Moderátor nechvalně proslulý mimo jiné svými homofobními výroky figuruje od roku 2014 na sankčním seznamu Evropské unie.

Kiseljov ruským divákům nabídl výklad o údajné skepsi západního světa ohledně vývoje vakcíny v Oxfordu vylepšený pohledem na upravený mobilizační plakát strýčka Sama s heslem „I Want You To Take Monkey Vaccine,“ Chci, aby sis aplikoval opičí vakcínu.

Podle investigace britských Timesů ale nejde jen o neškodný vtípek. Má jít o nebezpečnou kampaň, jak celosvětově s pomocí obrázků, videoklipů a memů podkopat důvěru ve vakcínu, kterou bude vyrábět farmaceutický gigant AstraZeneca.

Podle The Times se dezinformační kampaň soustředí na ty státy, jako jsou Brazílie nebo Indie, do kterých chce Ruská federace prodat svou vlastní vakcínu Sputnik V. „Cílená dezinformace je jasné riziko pro veřejné zdraví,“ uvádí šéf společnosti AstraZeneca Pascal Soriot. Ten veřejnost v kontextu ruské operace vyzval, aby používala důvěryhodné zdroje informací, věřila regulačním úřadům a pamatovala na obrovský užitek, jaký vakcíny a léčiva mají pro lidstvo.

„Jakákoli dezinformace, která podrývá snahu o pomoc se zastavením pandemie, ať už ve formě léků, nebo vakcíny, může být extrémně nebezpečná,“ prohlásil na BBC Radio Four profesor Andrew Pollard, který stojí v čele týmu oxfordské vakcíny. Ten připomněl, že látka, kterou vyvíjí se svými kolegy, je velmi podobná dalším vznikajícím vakcínám, včetně té ruské. I Rusové pracují s virem, který způsobuje nachlazení u lidí a šimpanzů.

Předseda zahraničního výboru Dolní sněmovny, konzervativec Tom Tugendhat, nemá žádných pochyb o tom, že za šířením kompromitujících materiálů o britské vakcíně stojí přímo ruský stát. „Rusko je velmi centralizovaný stát. Myšlenka, že by se tahle kampaň rozjela bez souhlasu někoho z vnitřního okruhu režimu, je směšná,“ prohlásil Tugendhat na vlnách Times Radio.

Velká Británie si uvědomuje, že prvenství v „honu“ za první fungující a plně otestovanou koronavirovou vakcínou je neobyčejně cenné. Nový šéf ostrovní kontrarozvědky MI5 Ken McCallum v jednom z raritních mediálních výstupů přiznal, že se jeho služba zapojila do ochrany vývoje britské vakcíny před útoky. Už dříve se objevily informace o cílených kybernetických atacích. Náčelník britského generálního štábu sir Nick Carter minulý měsíc uvedl, že se Rusko aktivně zapojilo do „politické války o vakcínu, což hraje do rukou vyznavačům konspiračních teorií.“

Jestliže se Rusko snaží zdiskreditovat vyvíjenou britskou vakcínu, pak média ve Spojeném království jsou od počátku velmi skeptická k vývoji ruské vakcíny. V jednom z vícero vtipů jsme se mohli dozvědět, že látka z moskevských laboratoří vás sice před koronavirem neuchrání, ale zaběhnete díky ní 100 metrů pod 9 vteřin.

Reklama

Doporučované