Hlavní obsah

Změnu definice manželství vidím jako útok na tradiční rodinu, říká nová místopředsedkyně KDU-ČSL

Rozhovor s první místopředsedkyní KDU-ČSL Šárkou Jelínkovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nově zvolená místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková přišla do pondělních Večerních zpráv Televize Seznam mluvit o aktuálním dění i nových plánech obměněného vedení a chybách z minula, kterých se chtějí vyvarovat.

Článek

Nová místopředsedkyně potvrdila stanovisko lidovců, kteří se na svém víkendovém sjezdu vyhranili vůči ministryni průmyslu. „Ministryně Nováková by měla odejít. Zodpovědnost jde i za Andrejem Babišem a projevila se i nekompetentnost vlády směrem k zahraniční politice,“ kritizovala i předsedu vlády.

Na svém sjezdu se kromě volby nového předsednictva zabývali i změnou názvu jejich uskupení. Nadále budou používat pouze zkratku KDU-ČSL bez vypisování celého znění. Podle jejich slov si voliči často nespojí stranu s jejím dlouhým pojmenováním.

Kromě změny názvu má se stranou Jelínková z pozice první dámy velké plány do budoucna. „Chceme se více otevírat lidem, zaměříme se na sociální a prorodinnou politiku.“ Toho chtějí docílit i prorodinnými balíčky s opatřeními na podporu rodin s dětmi. Rodina je pro Jelínkovou silné téma.

„Téma rodiny je tu z naší strany dlouhodobě, ale je chyba, že nebylo komunikováno ženou. Ze strany mužů to nevyznívalo úplně, protože hlavně žena rozumí rodině a všemu, co obnáší. Proto je potřeba žen v politice.“

Podobný názor zastává i v otázce manželství.

„Měli bychom se zaměřit na tradiční rodinu, abychom ji podporovali všemi možnými prostředky. Já vidím definici jiných soužití jako oslabení pro pozici tradiční rodiny.“

KDU-ČSL dlouhodobě podporuje návrh na výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavě. Při posledním březnovém hlasování ho podpořilo 37 zákonodárců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN. Petici na podporu tohoto návrhu zatím podepsalo přes 103 tisíc lidí. Konkurenční novelu podpořilo asi o deset tisíc lidí méně.

Reklama

Doporučované