Hlavní obsah

Změny klimatu ohrožují druhý nejpopulárnější nápoj na světě. Vědci ale mají řešení

Čínští vědci zmapovali genom čajovníku, chtějí zlepšit produkci čaje.

 

Reklama

Produkce čaje i jeho kvalita v posledních letech klesá. Vědci chtějí zlepšit pěstování této rostliny genetickými úpravami.

Článek

Vědci z Čínské akademie věd zanalyzovali kompletní DNA čaje, aby získali veškeré genetické informace potřebné k jeho pěstování.

Kvalita čaje totiž dlouhodobě klesá. Může za to nadměrné používání pesticidů i chemických hnojiv na čajových plantážích.

K tomu se přidávají také změny klimatu. Dochází ke snižování produkce mnoha plodin, jako je pšenice, rýže či kukuřice. Sucho a nadměrné teplo ohrožují i čajovníky. V některých částech Asie může podle výzkumu citovaného CNN produkce klesnout až o 55 procent.

Genom čajovníku sestává z téměř 37 tisíc genů. To je zhruba čtyřikrát víc než v případě genomu kávovníku.

Díky novým poznatkům o DNA mohou vědci vlastnosti této rostliny upravit dle potřeby. Znamená to, že by s pomocí genetických úprav bylo možné pěstovat čajovníky odolnější proti výkyvům počasí nebo třeba nejrůznějším chorobám. Také by mělo být možné zdokonalit chuť čaje či jeho nutriční hodnoty.

Čaj je po vodě druhým nejpopulárnějším nápojem na světě. Kromě své významné ekonomické hodnoty má i hodnotu kulturní. Zajištění udržitelné budoucnosti čaje je tedy důležité pro miliony lidí.

Reklama

Doporučované