Hlavní obsah

Změny pro nošení roušek i otevření obchodů. Vláda oznámila nová nařízení

Foto: vlada.cz

Vláda ve čtvrtek oznámila další nová opatření kvůli koronaviru.

Reklama

Vláda na čtvrtečním jednání schválila další uvolnění koronavirových opatření. Prodloužila také nouzový stav do konce dubna.

Článek

Další uvolnění pro nošení roušek

Řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách nebudou muset nosit roušky, stejně tak členové domácnosti jedoucí v jednom autě. O uvolnění povinnosti nosit v době epidemie koronaviru na veřejnosti přes ústa a nos roušky či jiné ochranné prostředky pro vybrané skupiny informoval po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Výjimku dostali i autisté.

Nosit roušku už podle dřívější úpravy opatření nemusejí také děti ve věku do dvou let. Chránit si nos a ústa rouškou či šátkem nemusejí ani lidé při jízdě na kole či běhu v přírodě. V případě, že jich jede či jde víc, musejí dodržovat odstup dvou metrů.

Příští týden otevřou další obchody

Příští týden budou otevřeny další obchody, jejich seznam doladí ministerstva průmyslu a zdravotnictví během Velikonoc. Pracovní tým nebude navrhovat uvolňování opatření podle oborů, ale podle velikosti ploch obchodů s přihlédnutím k tomu, do jaké míry se podaří eliminovat shlukování osob v provozovnách.

Během následujících dní připraví tým ministerstev a tým epidemiologů scénář pro další uvolnění opatření o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. „Jsme v situaci, kdy sledujeme a vyhodnocujeme, jak se to děje v jednotlivých zemích v Evropě. Docházíme k závěru, že nebudeme navrhovat oborové členění, ale členění podle metrů čtverečních, podle velikosti ploch, s přihlédnutím k tomu, do jaké míry se podaří eliminovat shlukování osob v jednotlivých provozovnách,“ řekl vicepremiér a ministr dopravy i průmyslu Karel Havlíček.

Proces otevírání obchodů bude podle něj několikatýdenní, vláda ale nechce otálet. „V průběhu příštího týdne otevřeme další provozovny, které budeme vědět v průběhu svátků,“ dodal ministr.

Hygienici dostanou od státu 165 milionů na odměny

Krajské hygienické stanice a zdravotní ústavy obdrží od státu 165 milionů korun. Peníze mají být zejména určeny na mimořádné odměny pro zaměstnance. U krajských hygien to vychází na zhruba 50 tisíc korun na osobu.

„Hygienické stanice jsou dnes skutečně velmi vytížené, v posledních týdnech a měsících jsou těmi nejdůležitějšími v boji proti koronaviru. Stále trasují kontakty, nyní se připravují na zavedení chytré karantény,“ poznamenal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zdravotníci už nebudou mít zakázanou dovolenou

Pracovníci ve zdravotnictví už nebudou mít zakázáno čerpat dovolenou po dobu nouzového stavu, který byl v Česku vyhlášen kvůli epidemii nového typu koronaviru. Vláda dnes s přihlédnutím k epidemiologické situaci podpořila zrušení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které zákaz zavedlo.

Zákaz dovolené pro lékaře i nelékařský personál schválila vláda v polovině března. „Netušili jsme v té době, jak velký zásah zdravotnictví dostane, kolik pacientů bude muset řešit, nyní víme, že jsme na tom velice dobře a naše kapacity pandemii zvládají,“ uvedl Adam Vojtěch. Stát při zrušení opatření vyhověl i podnětům nemocnic, dodal.

Výrobci léčiv patří do režimu kritické infrastruktury

Vláda rozhodla o zařazení výrobců léčiv do režimu takzvané kritické infrastruktury. Léčiva jsou strategickou komoditou. Do budoucna bude muset stát podle ministra Vojtěcha pracovat na tom, aby na svém území farmaceutické firmy udržel, a nebyl tak závislý na dovozu.

O zařazení výrobce léků do kritické infrastruktury vládu před několika dny požádala Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF). Důvodem podle ní je, aby v současné situaci nebyla přerušena výroba a byl zajištěn přístup lidí k lékům a léčbě, kterou potřebují.

Miliarda na pomoc kultuře

Vláda na pomoc kultuře zasažené opatřeními proti koronaviru uvolní přes miliardu korun. Pro nezávislé umění z toho půjde 440 milionů korun, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů korun. Pro příspěvkové organizace v resortu, kam mezi 29 institucí patří třeba Národní divadlo, Národní muzeum či Národní památkový ústav, půjde z balíčku zatím 300 milionů korun.

Dalších 30 milionů korun půjde na zřízení programu na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií. Celkem dnes vláda schválila na mimořádná opatření v kultuře 1,07 miliardy korun. Dotační programy, ve kterých bude Ministerstvo kultury podporu poskytovat, se vyhlásí v řádu týdnů.

Provoz úřadů bude omezen do 19. dubna

Vláda prodloužila omezení provozu úřadů do 19. dubna. I v týdnu po Velikonocích tak budou otevřeny pouze dva dny v týdnu a budou nabízet omezené služby. Od 20. dubna by už ale úřady měly plně fungovat, budou v nich však platit zvýšené hygienické požadavky.

Fungování úřadů je omezené od 16. března. Úřady mohou být otevřeny pouze v pondělí a ve středu na tři hodiny a ve všech případech, kdy je to možné, mají nahradit osobní kontakt s občany písemnou, elektronickou nebo telefonickou formou. Služby úřady omezily na agendy bezpodmínečně nutné k zajišťování chodu veřejné správy.

Reklama

Související témata:

Doporučované