Hlavní obsah

Zmizel vlivný aktér kauzy Stoka. Blízcí se bojí o jeho život

Foto: Ondřej Koutník

Od pondělí je Jiří Hos nezvěstný. Policie po něm v úterý vyhlásila pátrání, dosud se nenašel.

Reklama

Policie vyhlásila pátrání po Jiřím Hosovi. Je obžalovaný v korupčním případu Stoka a pro detektivy mohl být důležitý svými informacemi. Bývalý vysoce postavený muž ODS patřil v Brně k nejvýznamnějším politickým podnikatelům.

Článek

Korupční kauza Stoka nabírá napínavé tempo. V den, kdy soud propustil ústřední postavu kauzy Jiřího Švachulu z vazby na svobodu, se objevila zpráva, že zmizel jeden z obžalovaných: Jiří Hos, ještě nedávno jeden z nejvlivnější politiků a podnikatelů v Brně.

O tom, že policie po 57letém muži pátrá, jako první ve čtvrtek upozornil server Česká justice. Dle policejní databáze se Hos, bývalý místostarosta části Brno-sever, začal pohřešovat v úterý.

„Je to pro mě překvapující. V kauze Stoka Jiří Hos nepatří k vůdčím osobám organizované zločinné skupiny, jeho role je spíše vedlejší. Je usvědčený spolupracujícím obviněným Pavlem Ovčarčinem. Dění kolem jeho osoby je pro mě překvapující, může to souviset s jinými okolnostmi kolem něho,“ řekl Seznam Zprávám státní zástupce Radek Mezlík, který Stoku dozoruje.

Právě tato kauza vedla například k tomu, že hnutí ANO zrušilo a pak znovuobnovovalo brněnskou buňku. A podle informací z okolí premiéra informace o korupci v Brně Andreje Babiše enormně dráždily.

Podle žalobce může mít Hosovo zmizení značný dopad na průběh soudu, který kauzu zkorumpovaných zakázek na brněnských úřadech od září rozplétá.

„Bude se muset řešit jeho přítomnost u soudu. Předpokládám, že nějakou dobu by se mohlo odročovat, pak by připadalo v úvahu jeho vyloučení do samostatného řízení. To je administrativně velmi náročné, nelze však dlouhé měsíce otálet v takto velké kauze,“ dodal státní zástupce Mezlík.

Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vyšetřování Stoky však Hosova role v případu Stoka mohla být košatější. Detektivy zajímaly Hosovy informace, ke kterým se v uplynulých letech coby prominentní brněnský politik a podnikatel dostal. Jeho znalosti mohly být důležité pro operativní pátrání detektivů v dalších větvích kauzy Stoka, kterými se policie nyní zabývá.

Na dotaz, zda se do pátrání po zmizelém Hosovi zapojili brněnští kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), její mluvčí Jaroslav Ibehej odpověděl: „Náš útvar k vašim dotazům nebude poskytovat informace.

Nespolehlivý nájemník

Seznam Zprávy se spojily s Hosovým synem. „Nezlobte se, jsou to rodinné věci. Víc teď nevím. Dokud to nebude vyřešeno, víc říkat nemohu,“ uvedl Hos ml.

Server Aktuálně.cz hovořil s Hosovou družkou, která je přesvědčená, že její přítel nezmizel kvůli obavám ze Stoky - v kauze podle ní naopak žil v přesvědčení, že ho soud osvobodí.

„Nahlásila jsem to já z obavy o jeho život. Od pondělních 14 hodin není dostupný na žádném svém telefonu. Ten den v půl desáté odešel z domu. Nebyl na něm patrný žádný problém, jestli se to dá v tom stresu říct. Od té doby se neozval,“ řekla Hosova družka Aktuálně.cz.

Jedním z podnikatelů, kteří měli s Hosem v uplynulých letech zkušenost, je známý brněnský veterinář a movitý byznysmen Dušan Novotný. Právě v jeho domě Hos donedávna žil.

„Bydlel v domě, který jsem koupil. Slíbil jsem mu, že když do 30. června tohoto roku sežene peníze, může si ten dům odkoupit zpět. Pokud by peníze nesehnal, nechal bych ho tam bydlet do konce října. S tím, že když to bude takto, tak v případě nějaké výhodné nabídky dům prodám. Dům jsem v září prodal. V srpnu jsem mu napsal dopis, že by se měl vystěhovat a uhradit dluhy na inkasu. Upozornil jsem nové kupce, že tam pan Hos bydlí neoprávněně, s tím, že do konce září dům opustí,“ řekl Seznam Zprávám Novotný, který v roce 2009 patřil k největším sponzorům tehdy čerstvě založené strany TOP 09.

Tím se však Novotnému ztratil Hos, který se v poslední letech dostal do výrazných finančních potíží, z radaru. Až před pár dny na jeho jméno opět narazil. „Ztratil jsem o něm v tu chvíli přehled. Až teď v úterý mi volal jeho syn, jestli o jeho otci nemám nějaké zprávy. Řekl jsem, že nemám jak pomoci. Jen mi říkal, že má vypnutý telefon a nikdo z rodiny netuší, kam se poděl. O jeho obchodní aktivity jsem se nezajímal, vím jen, že jezdil do Rakouska,“ dodal tento významný brněnský veterinář.

Modrý souputník

Prsty Jiřího Hose přesahovaly brněnskou komunální politiku. V jednu dobu byl členem celostátní výkonné rady ODS. Blízko pak měl zejména k exministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS).

„Kolem roku 2004 jsme si řekli, že je potřeba politiku ODS změnit. Byla zkostnatělá. Od té doby jsme i blízcí přátelé,“ citovaly v roce 2012 Hospodářské noviny Hose, který popisoval svou vazbu na současného poslance ODS.

Seznam Zprávy se pokoušely ve čtvrtek večer Blažkovi dovolat s dotazy na Hosovo zmizení, poslanec ale telefon nezvedal.

Do roku 2017 stál Hos za firmou Brno New Station Development, která si v roce 2008 pronajala brněnské hlavní nádraží i s okolními pozemky za podmínek, které byly dle kritiků výhodné zejména pro nájemce.

Reklama

Doporučované