Hlavní obsah

Zmizela jedna z nejznámějších čínských hereček. Stojí v pozadí komunistický režim?

Herečka si loni vydělala více jak miliardu korun. Média ji přirovnávají k Jennifer Lawrence.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Herečka Bingbing Fan je podle agentury Reuters „hvězda předních čínských filmů”. Jako její hollywoodský ekvivalent se popularitou i výdělečností uvádí Jennifer Lawrence. Veřejnost i média ji však již od června pohřešují. Televize CNN nepřímo viní komunistický režim v zemi.

Článek

Diváci ze zemí západně od Číny si hereččinu tvář možná vybaví z filmu X-Men: Dny budoucí minulosti, kde hrála mutantku Blink, nebo třetího Iron Mana, ve kterém ztvárnila doktorku Wu Jiaqi extrahující z Tonyho hrudníku obloukový reaktor.

Čínští diváci však mají k Bingbing Fan o to silnější vztah, jelikož byla často obsazovaná do předních filmů současné čínské kinematografie. Na internetu má herečka přes 62 milionů followerů. Od jejího posledního vystoupení na veřejnosti v červnu, kdy byla spojována s kauzou daňových úniků ve filmovém průmyslu, ji však veřejnost, ani média dále neviděla.

Článek CNN ve svém titulku o zmizení herečky například nepřímo označuje za původce právě komunistickou stranu, která v Číně vládne. Agentura Reuters uvádí, že ideologickému režimu země se „musí podvolovat a musí ho podporovat” i hvězdy šoubyznysu, skupiny, zpěváci i herci, zkrátka celá kulturní sféra rovněž ovlivňující mínění veřejnosti.

Reportéři agentury Reuters zpovídali i obyvatele Pekingu přímo v ulicích. Nikdo však o herečce od června skutečně neslyšel a novinářům se nepodařilo Fan jakkoliv kontaktovat.

Šestatřicetiletá Bingbing Fan je přirovnávaná k hollywoodskému ekvivalentu v podobě Jennifer Lawrence. V magazínu Forbes loni dominovala seznamu nejbohatších celebrit. Její obrat činil přes jednu miliardu korun. Mimo to měla příjmy i z několika šperkařských firem jako například De Beers, v jejichž reklamách byla hlavní tváří.

Reklama

Doporučované