Hlavní obsah

Zmlátili pět malých Romů jako odvetu za dětský spor, píše obžaloba

Foto: Profimedia.cz

Stanislav P. a Petra P. čelí obžalobě ze tří trestných činů. (ilustrační foto)

Reklama

Dubnový útok dvou dospělých na skupinu romských dětí v Lipníku nad Bečvou míří k soudu. V pondělí začne hlavní líčení.

Článek

V zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou se letos 7. dubna odehrál incident, který dostal toto zhruba osmitisícové město na stránky deníků a zpravodajských webů.

Žalobce ho s odstupem několika měsíců a na základě vyšetřování popisuje tak, že manželský pár patřící k většinové, tedy bílé společnosti napadl pět romských dětí. Fyzická převaha dospělých se podle popisu v obžalobě projevila – několik dětí včetně dvanáctileté dívky skončilo v nemocnici.

Policie případ nejdříve vyšetřovala jako přestupek, ale nakonec (možná i pod vlivem napětí, které násilí vyvolalo) ho překvalifikovala na trestný čin.

V pondělí půl hodiny po poledni začne věc řešit soud.

Rána pěstí, kopance a facky

Žalobce popsal do dokumentu k soudnímu jednání sled událostí jednoznačně.

Obžalovaní manželé P. „poškozené napadali tak, že Stanislav P. přistoupil k (jednomu z chlapců) a dal mu ránu pěstí do obličeje, Petra P. k (jedné z dívek) a dala jí facku, Stanislav P. přistoupil k (jednomu z chlapců) a dal mu ránu pěstí do obličeje, takto jej srazil na zem a ležícího ho opakovaně kopal do zad a dal mu ránu pěstí do hlavy, poté přistoupil k (jedné z dívek) a dal jí ránu pěstí do nosu, takto ji srazil na zem, poté přistoupil k (jedné z dívek) a dal jí ránu pěstí do obličeje, takto ji srazil na zem a ležící jí dal ránu pěstí do hrudníku, Petra P. přistoupila k (jednomu z chlapců), nadzvedla jej a hodila s ním na zem a kopala do něj, poté jej znovu nadzvedla a hodila na zem, poté k němu přistoupil i Stanislav P. a nadzvedl jej a hodil dvakrát na zem a kopal do něj,“ stojí v obžalobě.

+1

Děti si odnesly zranění, které u soudu dokumentuje lékařská zpráva. Jejich výčet je součástí obžaloby.

„Při tomto napadení způsobili poškozeným různá zranění, a to (prvnímu dítěti) podvrtnutí a natažení krční páteře a povrchní poranění nosu s léčením do 18. 4. 2019, (druhému dítěti) podvrtnutí a natažení krční páteře s léčením do 17. 4. 2019, (třetímu dítěti) povrchní poranění hlavy, zhmoždění hrudníku, podvrtnutí a natažení krční páteře s léčením do 17. 4. 2019, (čtvrtému dítěti) lehký otřes mozku, zhmoždění hlavy v oblastech spánku vpravo a oka vlevo, zhmoždění dolní části páteře s nemocniční hospitalizací do 9. 4. 2019 a s dobou léčení do 24. 4. 2019, (další z chlapců) lékařské ošetření nevyhledal, po dobu tří dnů jej bolela čelist, (další chlapec) lékařské ošetření také nevyhledal, poškozená (jedna z dívek) fyzicky napadena nebyla, ale vnímala hanlivé urážky adresované jí i fyzicky napadeným dětem.“

Žalobce v dokumentu zmiňuje, že obžalovaní manželé podle svědků při útoku děti oslovovali jako „černé huby“ a použili také další hanlivé výrazy s odkazem na příslušnost k romské komunitě.

V pětistránkové obžalobě se také píše, že oba manželé i jejich nezletilá dcera, kvůli které zřejmě na děti zaútočili, využili svého práva nevypovídat.

Incident, který skončil zraněními, nemocnicí a soudem, začal podle obžaloby vcelku banálním sporem mezi dětmi.

Několik dětí šlo odpoledne do zámeckého parku, kde míjely skupinku malých Romů. Dívky ze skupiny romských dětí na ně začaly pokřikovat silně vulgárními výrazy. „Nijak na to nereagovaly a pokračovaly dále, nadávky romských dětí nebyly adresovány konkrétní osobě,“ stojí v dokumentu. V parku se zdržely asi patnáct minut a pak odešly.

Jedna z dívek se na místo po další půl hodině vrátila v doprovodu obou rodičů – nyní obžalovaných manželů.

Ti pak romské děti napadli. Žalobce uvádí, že důvodem byly jen vulgarity, které malí Romové směrem k procházející skupině pokřikovali. Ze msty za slova, která si nezletilá dcera obžalovaných vztáhla na sebe.

Přesto je ve výčtu trestných činů zmíněno i porušení paragrafu veřejného hanobení skupiny osob pro jejich skutečnou nebo domnělou příslušnost k etnické skupině. Kromě toho čelí manželský pár obžalobě z výtržnictví (napadení dětí) a ublížení na zdraví dítěti mladšímu patnácti let.

Jak zmiňuje žalobce, obžalovaný Stanislav P. má čtyři záznamy v trestním rejstříku, z nichž tři jsou příliš staré na to, aby se k nim přihlíželo jako k přitěžující okolnosti. Čtvrtý záznam je za trestný čin výtržnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované