Hlavní obsah

Zmlátili postiženou a napadají kdekoho. Kdo zastaví agresivitu bezdomovců

Záhady Josefa Klímy z 24. 4. 2020: Zmlátili mentálně postiženou, rozbili univerzitní vrátnici, napadají kdekoho. Kdo zastaví agresivitu bezdomovců v centru Olomouce?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V samém historickém centru Olomouce jeden z bezdomovců zmlátil mentálně postiženou dívku, která venčila psa. Nešlo o ojedinělý případ, problém s agresivnímni bezdomovci město řeší neúspěšně už řadu let.

Článek

„Já to neviděla celý, až když se jí její tatínek zastal, ale ten chlap řádil, že ho těžko zvládlo i osm policajtů, který přijeli. Kdoví, čím byl nadopovanej,“ říkjá Magda Chytilová. Ona sama zažívá konflikty s bezdomovci často, protože tu zrestituovala dva domy.

Válejí se ve vchodech, kálejí na veřejnosti, napadají ji i nájemníky. Jeden z nich ve vrátnici sousední Univerzity Palackého rozmlátil sklo a napadl vrátného. „Je to pro nás dost bolestná zkušenost. Primátoři se střídají a problém zůstává,“ stěžuje si rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller.

Majitel zdejšího denního baru Zdeněk Kortiš založil speciální stránky, kde mapuje tento sílící problém už delší dobu, tlačí na radnici, ale také zatím marně. Všichni se shodují, že hlavní příčinou, proč se kumulují problémoví bezdomovci zrovna tady v centru, kde v době nekoronavirové projdou tisíce turistů a studentů, je přítomnost olomoucké charity.

Ta jim sice poskytuje spoustu užitečných služeb, ale zároveň je jako magnet přitahuje právě sem. „Jediné řešení je přesunout ji jinam. Do jiné lokality,“ tvrdí rektor a v tomto se shoduje s většinou místních obyvatel i provozovatelů barů, restaurací a dalších zařízení, kteří vzrůstající agresivitou bezdomovců trpí.

Jaký mají názor sami pracovníci charity? A proč problém nemůže vyřešit radnice?

Podívejte se na celou reportáž. Video je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované