Hlavní obsah

Zmocněnec budu já sám, řekl Babiš. Prymula mu odřekl

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš se sám stane zmocněncem pro očkování.

Reklama

aktualizováno •

Exministr zdravotnictví Prymula původně měl zájem koordinovat očkování. Překvapivě v týdnu ale otočil.

Článek

Premiér Andrej Babiš už nechce zvláštního zmocněnce pro očkování proti covidu-19, stane se jím sám. Uvedl to podle České televize při návštěvě nemocnic. Na očkování je podle něj Česká republika připravena. A to přesto, že na rozdíl od ostatních evropských států nemá vybudované očkovací kapacity a ani narýsovaný jednoznačný plán, jak a kdy začne očkovat. A kdo přijde kdy na řadu.

Například Izrael už očkovat začal. První dávku dostal premiér Benjamin Netanjahu. Očkování už začalo také ve Velké Británii. Mezi jinými byl očkovaný už i filmový Gandalf neboli herec Ian McKellen, který je velkým propagátorem vakcín.

Původní plán v Česku přitom byl, že vládním zmocněncem pro očkování bude exministr zdravotnictví Roman Prymula.

„Odmítl jsem to, já to nebudu. Včera večer jsem to napsal premiérovi,“ řekl ve čtvrtek Seznam Zprávám Roman Prymula. Exministrovi zdravotnictví vadí, že by se systém očkování řídil zvlášť z Úřadu vlády a zvlášť z Ministerstva zdravotnictví.

„Rozhodl jsem se tak, protože není možné to řídit ze čtyř míst. Je tady už jeden koordinátor, a tím je pan Zdeněk Blahuta. Dominantně je všechno na ministerstvu, takže by nedávalo logiku to řídit mimo to,“ zdůvodnil své rozhodnutí Prymula. Dle svých slov je ale ochoten se systémem očkování radit a pomáhat.

„Budu pomáhat, ale nechci nést odpovědnost za něco, co se dá těžko řídit z externí pozice,“ doplnil.

Babiš dnes popřel, že by od plánu na vytvoření zmocněnce ustoupil kvůli odmítnutí Prymuly. „Protože já mám svoje zkušenosti s Ministerstvem zdravotnictví, celoroční, takže jsem se rozhodl, že to budu já,“ zdůvodnil dnes změnu svého rozhodnutí.

Prymulovo rozhodnutí bylo překvapivé. Ještě v úterý totiž Seznam Zprávám potvrdil, že pokud by premiérova nabídka na post zmocněnce přišla, tak ji vezme. A jako jednu z podmínek si dával, aby všechny subjekty začleněné do očkovacího procesu spolupracovaly, protože je potřeba co nejrychleji vymyslet plán, jak naočkovat sedm milionů osob.

Proti nemoci covid-19 se podle Babiše začne očkovat 27. prosince, pokud vakcíny do země dorazí už 26. prosince. Technické podrobnosti plánu Babiš ještě v pondělí projedná s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Sám se Babiš chce nechat očkovat, ale ještě o tom musí podle premiéra rozhodnout příští týden jeho lékař.

Ministr Blatný v pátek řekl, že očkovací látka proti covidu-19 by měla dorazit 26. nebo 27. prosince. Do konce roku podle něj pravděpodobně dorazí více než původně avizovaných 10 000 dávek. Babiš dnes řekl, že je v jednání ještě další dodávka od firmy Pfizer o objemu 19 500 dávek, která by mohla být k dispozici ještě v prosinci.

Reklama

Doporučované