Hlavní obsah

Zmrazení majetku a zákaz vstupu na území EU. Sedm venezuelských činitelů postihly sankce

Sankce EU vůči sedmi venezuelským činitelůmVideo: AP

 

Reklama

Rada EU zakázala sedmi venezuelským činitelům vstup na unijní území. Nelíbí se jí, že ve Venezuele dochází k porušování demokratických principů i k porušování lidských práv.

Článek

Venezuelský ministr vnitra, šéf tajné služby i šéf generálního prokurátora mají zákaz vstupu na území Evropské unie. Všem zmíněmým sedmi lidem bude zmrazen majetek. S okamžitou platností to dnes rozhodla Rada EU. Důvodem je porušování lidských práv i demokratických principů vlády práva, ke kterým v zemi dochází.

Sankce, které EU na Venezuelu uvalila, mají vyjadřovat znepokojení Evropy nad situací v jihoamerické zemi. Unie se snaží o akci, která přinese do země politickou stabilitu a umožní řešit akutní problémy obyvatel. Ve Venezuele se zhoršuje sociální i hospodářská situace, podle některých názorů pak země stojí na pokraji občanské války.

Evropská unie dnes zdůraznila, že rozhodnutí o sankcích může být změněno v závislosti na vývoji v zemi. Pokud Venezuela zlepší komunikaci, začne respektovat demokratické instituce a propustí politické vězně, může se přístup Evropské unie změnit. Rada EU také zdůraznila, že její kroky nemíří vůči venezuelské veřejnosti.

Reklama

Doporučované