Hlavní obsah

Zmrazení platů podle Zemana: Minimální mzda, parlament i státní úředníci

Foto: Profimedia.cz

Podle prezidenta Zemana by ze solidarity měli zmrazit svoje platy i členové Parlamentu.

Reklama

Velmi pravděpodobně zmrazíme minimální mzdu, řekl v neděli prezident Zeman v reakci na epidemii koronaviru. Stát by podle něj měl chod ekonomiky zachránit hlavně investicemi.

Článek

Zmrazení minimální mzdy i platů státních úředníků - podle prezidenta Miloše Zemana jedno z hlavních ekonomických opatření, která by se měla zavést po koronavirové epidemii pro obnovení chodu české ekonomiky.

„Měli bychom říct lidem, že v posledních letech životní úroveň rostla, a my uděláme všechno pro to, aby se alespoň udržela. Ale nečekejte od nás, že budeme bojovat za její masivní zvýšení dříve, než uvedeme do chodu ekonomiku,“ poradil vládě, jak by opatření komunikoval.

Zeman o koronavirové pandemii a opatřeních na záchranu krvácející ekonomiky mluvil v online rozhovoru pro deník Blesk.

Minimální mzda se naposledy zvýšila letos v lednu o 1 250 korun na 14 600 korun. Zvedla se i v lednu 2019. Za minimální mzdu v Česku pracuje asi 150 tisíc lidí. Stoupá s ní i zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek podle odbornosti a náročnosti práce, a týká se širšího okruhu zaměstnanců.

Zmrazit by se podle něj nyní mohly i platy státních zaměstnanců. „Zejména u státních úředníků by mi to nevadilo,“ prohlásil.

Nastínil, že to samé by ze solidarity ke společnosti měli se svými platy udělat i všichni poslanci a senátoři.

„Ale zatímco poslanců a senátorů je dohromady tak málo, že pro rozpočet by i markantní zmrazení znamenalo nula nula nic, státních úředníků je asi 125 tisíc. Tam už by to bylo citelné,“ dodal prezident.

Růst platů učitelů by prezident naopak ponechal - jsou podle něj důležití pro vzdělanou společnost.

„U těch úředníků, o nichž jsme už mluvili, bych ten růst platů skutečně zmrazil,“ řekl.

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk mluvil i o dalších opatřeních, která by poškozenou ekonomiku podle něj mohla vrátit do chodu.

Na místo podpory spotřeby je podle něj klíčové zachránit investice, například ty do dopravní infrastruktury anebo bytové výstavby.

Banky by měly začít poskytovat dobře nastavené úvěry podnikatelům, stejně tak může z rozpočtu pomoci i stát, který si vzhledem ke stavu dluhu může dále půjčovat.

„Bankovní sektor je zdravý a netrpí nedostatkem likvidity, měli by začít půjčovat,“ řekl prezident.

Stejně podle něj tak může ekonomice pomoci stát tzv. fiskální expanzí. Tedy tím, že bude utrácet: „Z krize tuto ekonomiku vytáhnou pouze rozumné investice.“

Prezident se také vyjádřil k možnosti, že by stát pořizoval podíly v soukromých společnostech, kterou nadnesl premiér Andrej Babiš. Zeman by byl pro, ale ve velmi omezené míře.

„Rozhodně bych se nechtěl vracet ke státním podnikům obecně,“ řekl s tím, že státem vlastněné podniky často nehospodaří racionálně.

Reklama

Doporučované