Hlavní obsah

Zmrzlina na kolech, co neuškodí. Stoprocentně bezemisní vůz v provozu testují v Anglii

Zmrzlinový vůz stoprocentně bez emisí. V provozu se už testuje v Anglii.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Zmrzlinářské vozy, především pak ty staršího typu, mají dieselové motory, které v horkých letních dnech kvůli chlazení nevypínají. Kornouty a nanuky z nich proto mají patrnou uhlíkovou stopu. Některá města v Británii tak třeba chtěla dodávky, zvlášť oblíbené mezi dětmi, zakázat. Automobilka Nissan ale přišla s bezemisním řešením v podobě plně elektrické verze vozidla.

Článek

Nový typ zmrzlinářského vozu má elektromotor, o chlazení se starají recyklované baterie a veškeré napájení mohou navíc obstarat solární panely na jeho střeše. Představil ho Nissan a na projektu spolupracuje se skotským výrobcem zmrzliny Mackie's, který zajišťuje provoz své rodinné mléčné farmy za pomoci obnovitelné větrné a sluneční energie.

Základem prototypu byl užitkový vůz Nissan e-NV200. Jeho elektromotor pohání 40kilowatthodinová baterie. Automobilka mu prodloužila dojezd o 200 km. Cukrářské vybavení, tedy stroj na točenou zmrzlinu, mrazicí box a chladničku na nápoje, napájí nová udržitelná jednotka Energy ROAM ze znovu použitých lithium-iontových baterií z prvních generací elektrických aut Nissanu.

Japonský automobilový výrobce představil plně elektrickou verzi zmrzlinářského vozu s nulovými emisemi u příležitosti britského Dne čistého ovzduší, tedy 20. června. Agentura Reuters dnes zveřejnila záběry z testování aut v Hampshiru na jihu Anglie. Pojízdné stánky nabízí možnost bezkontaktních plateb a jejich pohyb lze sledovat na internetu.

Nissan pracuje také s konceptem vozu, který by energii uchovával, a prodejci by tak mohli zvýšit svůj zisk i přes měsíce mimo letní sezónu, kdy dodávky kvůli nižší poptávce, ale stále stejným výdajům na pohon nepoužívají. Automobilka spolu se zmrzlinářstvím Mackie's of Scotland doufá, že dřívější nelibost vůči vozům kvůli znečišťování ovzduší svým bezemisním řešením vyřeší a vrátí pojízdné stánky opět do módy.

Reklama

Doporučované