Hlavní obsah

Epizoda čtvrtá: I z člověka odsouzeného za dvojnásobnou vraždu může být celebrita

Foto: Profimedia.cz

Přátelé jsme nikdy nebyli, vždy jsme se bavili jen o případu. Teď už se nevidíme a já si myslím, že si ani nechybíme, říká o Kajínkovi Josef Klíma.

Reklama

Článek

Díry ve vyšetřování, fascinující útěk z Mírova i zájem médií způsobily, že se z Jiřího Kajínka stal lidový hrdina. Na tom, že je z regulérního zločince celebrita, měli velký podíl i novináři. Včetně Josefa Klímy.

„Nefungovali jsme jako novináři BBC, kteří chladně zhodnotí, že tady se možná děje něco divného, a už po tom skočí státní zástupce. Upozorňovali jsme, že tady ten asi krade, tenhle možná někoho zabil a přitom se nic nedělo. Tak jsme stupňovali tlak. Stáli jsme na straně zákona, ale vycentrovali jsme se z pozice nestranných novinářů a veřejnost v nás začala neprávem vidět policajty,“ vzpomíná Josef Klíma v dalším díle podcastu České podsvětí.

Do této atmosféry přimíchejte příběh Jiřího Kajínka. Regulérní „vyučený“ zločinec, kterého si česká veřejnost navždy zapamatovala, když spektakulárním způsobem v roce 2000 utekl z mírovské věznice, aby očistil své jméno z dvojnásobné vraždy. Z Kajínka se stala celebrita – i za notného přispění médií, kteří měli o případ nadprůměrný zájem.

„Nefungovala policie, nefungovali státní zástupci a hvězda Jiřího Kajínka začala stoupat. S Jankem Kroupou jsme hned ze začátku tomu chtěli utnout tipec a dát jeho příběh do správných proporcí. Odvysílali jsme celý díl pořadu Na vlastní oči, kde Kajínek vyprávěl, jak se naučil krást, jak je hrdý na to, jak krade. Ale už to bylo nezastavitelné,“ reflektuje Klíma.

Společně s Kroupou o kauze natočili téměř 20 reportáží a napsali dvě knihy. „My jsme nikdy neříkali, že je nevinný. Jen tvrdíme, že ty vraždy proběhly jinak, než jak byly vyšetřené plzeňskou policií. O případu jsme se dozvídali nové skutečnosti, většina bohužel nebo bohudík, já nevím, spíš zpochybňovala Kajínkovu vinu. V očích veřejnosti jsme k tomu, že je možná nevinný a že se z něj stala celebrita, přispěli. Ale to bychom jinak ty informace bývali museli zatajit a nesměli bychom je vysílat,“ dodává novinář.

Byly plány na útěk z Mírova skutečně pacifistické? A jaký vztah dnes panuje mezi Kajínkem a Klímou? Poslechněte si celý díl podcastu v úvodu článku.

České podsvětí

V celkem devítidílné podcastové sérii České podsvětí se Josef Klíma a youtuber StaySteak věnují zločinu divokých devadesátek. Premiéra: každé pondělí na Seznam Zprávách, na Spotifyv Apple Podcasts.

Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Použité zdroje a citace: oficiální YouTube kanál Jiřího Kajínka, Zprávy FTV Prima - Jiří Kajínek na svobodě, 21. 5. 2017, FTV Prima, Miniduel - Jiří Kajínek, 8. 12. 2017, FTV Prima, Archiv ČT24 - Kauza Kajínek, 2011, Česká televize, JIŘÍ KAJÍNEK: 1600 kliků každý den, 2019, YouTube kanál Tomáš Lukáš, Jiří Kajínek je volný (KOMPLETNÍ ROZHOVOR), 2017, YouTube kanál TomasOne, Týden s prezidentem, 11. 5. 2017, TV Barrandov, Televizní noviny - Dopadení Jiřího Kajínka na útěku, 2000, Televize Nova, Jiří Kajínek - Můj život bez mříží, 2017, Knihcentrum.cz, Televizní noviny - Prezident udělí Jiřímu Kajínkovi milost, 12. 5. 2017, Televize Nova, Na vlastní oči - výpověď Martin Vlasáka (osobní archiv Josefa Klímy)

Znělka pořadu Na vlastní oči.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované