Hlavní obsah

Znají je generace dětí i dospělých. Legendárního krtka nebo žirafu nezničila ani tvrdá čínská konkurence

Nejstarší evropský výrobce dřevěných hraček Detoa Albrechtice čelí laciné čínské konkurenci hlavně kvalitou.Video: Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejstarší evropský výrobce dřevěných hraček v Evropě – česká společnost Detoa Albrechtice (dříve známá pod značkou Schowanek nebo TOFA) zásobuje domácí i zahraniční trh už 110 let. I přesto, že firma musela v novodobé historii opakovaně čelit tvrdé konkurenci levných výrobků z Číny, dokázala se prosadit především kvalitou, kterou zákazníci opět vyhledávají.

Článek

Firma sice letos zaznamenala mírný pokles ve výrobě a prodeji klasických dřevěných hraček, zvýšila ale naopak odbyt v segmentu dřevěných mechanik pro klavíry a pianina, které dlouhodobě dodává jiné tradiční domácí značce, firmě Petrof. Detoa tak letos počítá s obratem mírně přes 100 milionů korun, tedy zhruba se stejnou částkou jako před rokem.

„Naším největším problémem byla už v devadesátých letech určitě čínská konkurence, kdy se k nám začaly vozit asijské hračky za zlomek ceny evropských výrobců. Ten tlak trvá, ale zvykli jsme si se v tomto, řekněme koridoru, pohybovat a nějak s tím pracovat. Takže, když je nyní ze strany zákazníků zájem o českou nebo evropskou kvalitu, je to šance především pro nás,“ říká majitel albrechtické firmy Detoa Jaroslav Zeman.

K výrobě Detoa používá vedle těch moderních, především desítky let staré stroje a tradiční technologické postupy. Vývoj každé nové hračky od návrhu až po uvedení na trh trvá dva až tři roky. Předchází mu pečlivá příprava, včetně zpracování prototypu nebo přísných technických zkoušek a atestů.

„Že bychom ale vymysleli nějaký nový hit, s tím se nedá moc počítat. Hračky ze dřeva se vyrábějí stovky let a většinou se zájem o některé druhy či modely ve vlnách vrací,“ vysvětluje Zeman.

Nejvýznamnějším obchodním partnerem je Německo. Velký zájem je o výrobky české firmy také v Japonsku, ale i na dalších mimoevropských trzích.

Detoa si letos připomíná výročí 110 let od zahájení výroby. Firmu založil v roce 1908 Johann Schowanek. Továrna se tehdy specializovala hlavně na výrobu dřevěných perel, knoflíků a jiných drobných soustružených dílků. Postupně si dokázala vybudovat silné postavení a stala se nejvýznamnějším výrobcem v tomto oboru v celé Evropě. V roce 1927 se její výrobní program rozšířil o dřevěné hračky, které podnik ještě více proslavily.

Po roce 1945 byla firma znárodněna a původní majitel Schowanek emigroval. Tehdejší výroba se zaměřila i na pianinové mechaniky, později se přidaly klavírové mechaniky a klávesnice.

Před rokem 1989 byla součástí národního podniku TOFA, o jehož ukončení rozhodla státem schválená privatizace v roce 1991. V té době vedení závodu prosazovalo ukončení vlastního vývoje a designérství a prodej 51 procent podniku německé konkurenci. Jedním z odpůrců návrhu byl i tehdejší zaměstnanec Jaroslav Zeman, jenž se rozhodl přihlásit konkurenční privatizační projekt, se kterým uspěl.

V současné době je továrna největším a nejstarším výrobcem dřevěných hraček, komponentů do společenských her, dřevěných perlí a také pianinových i klavírových mechanik a klávesnic v České republice.

Její součástí je i muzeum výroby hraček a kreativní dílny, kde si děti v rámci návštěvy mohou vyrobit dřevěnou hračku podle vlastního návrhu.

Reklama

Doporučované