Hlavní obsah

Znal svědectví, roky nezasáhl. Teď se biskup vrátil z Vatikánu a říká: Aféra má rysy trestného činu

Fragment výpovědi paní Hany. Její svědectví v epizodě Mlčení biskupů ze Zvláštního vyšetřování vyvolala silnou odezvu mezi diváky i představiteli katolické církve.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ Zvláštního vyšetřování dál hýbe českou katolickou církví. Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil, který je jedním z těch, kdo po léta znal svědectví o sexuálním zneužívání knězem V. Z., a přesto jej nechal dál působit na farnosti, vydal překvapivé prohlášení.

Článek

„Obsah reportáže mne již tři roky hluboce zarmucuje,“ potvrzuje Vlastimil Kročil v úvodu, že pro něj případ ženy Hany, jak byla v reportáži označena, není nový.

„Nejprve prosím všechny oběti, kterým tento kněz mé diecéze ublížil, aby mně a církvi odpustily. Zároveň prosím, aby se i další oběti, o kterých se reportáž nepřímo zmiňuje, ozvaly mně osobně, abych se s nimi mohl setkat, omluvit se a najít trestně právní východisko, aby tento nařčený kněz mohl být souzen světským soudem a byla prokázána jeho vina či nevina.“

Detailem, který předcházel tomuto prohlášení biskupa Vlastimila Kročila, je jeho dvoudenní pobyt ve Vatikánu. Byl tam s ním mimo jiné i soudní vikář Karel Orlita, který se případem Hany od loňského podzimu zabývá.

Zvláštní vyšetřování: Mlčení biskupů. Přinášíme důkazy o dlouholetém ukrývání svědectví o sexuálním zneužívání v církvi.Video: Seznam Zprávy

Svědectví slyšel biskup už v roce 2009

Svědectvím Hany o sexuálním napadání knězem disponuje českobudějovické biskupství už od roku 2009. Hana o něm poprvé promluvila před tehdejším biskupem Jiřím Paďourem.

„Nevěděla jsem, co se mnou kněz dělá. Neznala jsem vzrušení, cítila jsem jen bolest. Říkal, že jsme takto chválili Boha a že můžu jít domů,“ popsala ve Zvláštním vyšetřování Hana svou zkušenost s farářem V. Z. ve svých patnácti letech.

Znásilňování podle ní trvalo další čtyři roky. I o tom promluvila ve svých opakovaných výpovědích na českobudějovickém biskupství.

Stejně jako Hana proti knězi V. Z. vypovídaly i další ženy. Reportéři Seznamu vědí minimálně o dalších čtyřech. Už včera v noci se v reakci na Zvláštní vyšetřování obětem omluvil i kardinál Dominik Duka, který měl o svědectví o sexuálním napadání knězem V. Z. informaci už v roce 2014.

Biskup Vlastimil Kročil, který se k reportáži původně nechtěl vůbec vyjadřovat, nyní ve svém prohlášení uvádí: „Je nutné zdůraznit, že od roku 1990 biskupství českobudějovické obdrželo na dotčeného kněze řadu pochval, ale i řadu stížností. Nikdy však žádná stížnost jakkoliv nenaznačila, že by došlo ke spáchání sexuálního trestného činu.“

Žádná jiná oběť se nepřihlásila?

Biskup ve svém dokumentu dále vychází z poznámek svého předchůdce Jiřího Paďoura („Omlouvám se, pokud bych nebyl ve svých tvrzeních přesný. Pokud má někdo písemné doklady, které vyvrací poznámky mons. Paďoura, prosím o jejich doručení,“ píše Kročil.).

Ze sledu událostí, které dále popisuje (viz dokument), vybíráme následující: „9.10.2009 došlo k osobní schůzce (mezi biskupem Paďourem a Hanou), kde bylo tvrzeno, že kněz ji ‚jen‘ hladil. Nebylo nic písemně tvrzeno. Žena H. byla vyzvána k sepisu svého písemného prohlášení, kde budou označeni svědci, popis událostí. Nebylo dodáno. Při výslechu v září a říjnu 2009 dotčený kněz vše popírá. Žádná jiná oběť se nepřihlásila.“

Dále biskup Kročil připomíná, že po pěti letech Jiří Paďour z důvodu těžké nemoci rezignuje a on sám se ujímá jeho nástupnictví v červnu 2015. V listopadu 2015 ve věci svědectví paní Hany ustanovil „komisi tří osob, které měly záležitost prověřit“.

Postupnými dalšími kroky se biskup dopracoval až k tomu, že letos v lednu (deset let od prvního svědectví před biskupem Paďourem a poté, co se do vlekoucího případu vložil Vatikán) kněze V. Z. suspendoval, tedy že mu zakázal výkon kněžské služby.

Rozhovor s historikem Jaroslavem Šebkem: Církve ve střední Evropě se dostávají pod tlak, zneužívání dlouho zlehčovaly.Video: Seznam Zprávy

Ptali se, jak je možné, že jsem neotěhotněla

Paní Hana ve výpovědi natočené pro Zvláštní vyšetřování zdůraznila, že svědectví o dlouholetém znásilňování knězem V. Z. učinila na biskupství opakovaně. A to jak před biskupem Paďourem, tak později před tříčlennou komisí ustavenou biskupem Kročilem.

„Musela jsem to před nimi všechno znovu opakovat. Člověk se k tomu už nechtěl vracet. Ptali se do úplných podrobností, intimností, všechno jsem jim musela znova opakovat,“ říká Hana.

Jeden z dotazů byl dokonce i takový, jak je možné, že za léta pohlavních styků s V. Z. nikdy neotěhotněla.

„Psali si každé slovo. Ten výslech trval snad tři hodiny. Dali mi možná 45 otázek a na konci mi řekli: My ty otázky máme tak koncipované, že přesně poznáme, jestli ta oběť lže, nebo nelže. A vy nám nelžete. Vstali, šli mi podat ruce a hrozně se mi omlouvali.“

Porovnáním její výpovědi se stanoviskem biskupa Kročila je zřejmé, že biskupství momentálně nepřiznává, že by v archivu mělo zanesené výpovědi paní Hany do detailů, o nichž ona mluví.

Ozvěte se, podám trestní oznámení

Biskup Kročil ve svém prohlášení uvádí, že jednání faráře V. Z., „pokud se slovy reportáže stalo, je trestuhodné“.

Dále vyjmenovává trestné činy, jichž se farář mohl dopustit, včetně znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálního nátlaku, a dodává, že v případě Hany se činy staly už před promlčecí dobou, tedy před více než patnácti lety.

„V současné době je popisované chování již promlčeno. Je však možné, že existují i jiné dívky, které byly dotčeným knězem takto zneužity. Prosím o osobní statečnost, aby se mně nebo Policii České republiky přihlásily. Pokud činy nebudou promlčeny, jsem připraven ihned podat trestní oznámení,“ končí biskup Kročil své prohlášení.

Případ Zvláštního vyšetřování a téma sexuálního zneužívání v církvi nadále sledujeme.

Reklama

Doporučované