Hlavní obsah

Znalci dokončili posudek, který rozhodne, zda se Janoušek vrátí do vězení

Lobbista Roman Janoušek opustil vězení ze zdravotních důvodů. Teď se rozhodne, zda se k výkonu trestu ještě vrátí.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Posudek dostane Městský soud v Praze. Ten vynese během několika dnů verdikt, zda promine zbytek trestu za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Článek

Zdravotní posudek, který rozhodne o tom, zda se lobbista Roman Janoušek ještě vrátí do vězení za těžké ublížení na zdraví, je hotov.

Dokončili ho lékaři v olomoucké fakultní nemocnici a v pátek ho odeslali Městskému soudu v Praze.

„Posudek jsme dnes odeslali,“ sdělil Seznamu mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

K jakému výsledku lékaři dospěli, však odmítl říci.

„K obsahu posudku se vzhledem k zákonu o znalcích a povinné mlčenlivosti vyjádřit nemůžeme,“ uvedl mluvčí.

Městský soud v Praze teď během několika dnů rozhodne, zda Janouškovi, před lety jednomu z nejmocnějších mužů hlavního města, kvůli zdraví zbytek ze 4,5letého trestu promine.

Video: Janoušek oznámil, že je „akutně nemocný”

Janouškův případ zaměstnává soudy už několik let (natočeno v listopadu 2017).Video: Radek Nohl

V případě Janouška, který v roce 2012 v opilosti svým vozem vážně zranil ženu, jde už o několikátý posudek znalců.

Janoušek si na zdravotní problémy stěžuje dlouhodobě, říká, že souvisí s jeho zraněním na lodi v Chorvatsku. Od té doby podstoupil několik operací hlavy v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Lobbistův zdravotní stav opakovaně zkoumali jak čeští experti, tak lékaři ve Švýcarsku.

V roce 2016 totiž Janoušek předložil soudu dokumenty, podle kterých se nechal vyšetřit ve fakultní nemocnici v Ženevě. Místní doktoři Karl Schaller a Alessandro Moiraghi dospěli k závěru, že se jeho zdravotní stav zhoršuje.

Ve vězení strávil Janoušek zhruba rok a čtvrt ze 4,5letého trestu. Od té doby se léčí doma. Podle usnesení, které Seznam loni získal, dokonce Krajský soud v Brně uvedl, že je Janoušek od března 2016 invalida.

Janouškův advokát Lukáš Trojan loni prohlásil, že Janoušek je dlouhodobě v lékařské péči. Detailně ale jeho zdravotní stav komentovat nechce.

Reklama

Doporučované