Hlavní obsah

Znalec nadále pracuje na posudku, který se týká otravy řeky Bečvy

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ilustrační snímek.

Reklama

Soudní znalec Jiří Klicpera nadále pracuje na posudku, který se týká zářijové otravy řeky Bečvy. Posudek je důležitý pro policejní prověřování případu.

Článek

Znalec už dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vypracování, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru. Kdy je nejzazší nový termín pro dokončení posudku není jasné, Klicpera říci odmítl. Vysvětluje to tím, že je vázán mlčenlivostí.

Začátkem března znalec uvedl, že vypracování posudku ztěžují opatření přijatá v souvislosti s epidemickou situací. Scházely mu také některé podklady. „Něco přišlo minulý týden a pokračujeme v práci. Pracuje na tom celý tým, nejenom já. Ta záležitost je opravdu složitá a není to tak, že bychom si řekli aha, ony tam byly kyanidy, tak je vinen tenhle. Znalecké posudky se takto nemůžou dělat,“ řekl Klicpera.

Kdy přesně by měla skončit už dvakrát prodloužená lhůta pro vypracování posudku, uvést odmítl. „Nemůžu k tomu nic říct, protože jsem vázán mlčenlivostí. Kdybych řekl něco navíc, tak je z toho průšvih. Nejen můj administrativní, ale i věcný, protože by se porušily zásady řízení a vyšetřování,“ řekl znalec.

Policie potvrdila, že na znalecký posudek čeká. „Z naší strany nebyla lhůta na vypracování ohraničena. Stále platí, že věc prověřujeme jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti, za který pachateli hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Na začátku února Klicpera v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie po jeho televizním vystoupení uvedla, že znalce nezbavila mlčenlivosti, což tehdy potvrdil i Klicpera. Policie jeho vystoupení v médiích vyhodnocuje a nechce jej dále komentovat. Petici za objasnění postupu úřadů při vyšetřování otravy řeky podepsalo více než 20.000 lidí.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Doporučované