Hlavní obsah

Znalost džungle a místních poměrů výhodou. Bývalí povstalci učí turisty raftovat

Z bývalých partyzánů FARC se stali instruktoři raftingu.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Bývalí členové Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) absolvovali kurz raftingu. Jejich vláda prosazuje cestovní ruch jako hlavní motor národní ekonomiky. Procesu reintegrace se účastní 13 000 bojovníků a sympatizantů guerilly.

Článek

Bývalí partyzáni z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) si vybrali rafting jako cestu k opětovnému začlenění. Vláda prosazuje cestovní ruch jako hlavní motor ekonomiky.

„Během konfliktu byla oblast plná bomb a kulek. Od té doby se toho tolik změnilo. V současnosti sem jezdí mnoho turistů. Dívají se na vodopády, jezdí do hor a k řece Pato,” říká Duberney Moreno, 34letý bývalý bojovník FARC.

Téměř 13 000 bývalých bojovníků a jejich neozbrojených sympatizantů se účastní procesu reintegrace, jenž byl schválen v rámci mírové dohody z roku 2016 a ukončil tak 52letý boj proti vládě.

Proces je zásadní pro zajištění bývalých členů FARC. Vláda nechce, aby se členové vrátili na bojiště k četným gangům a disidentským skupinám, které se odmítly demobilizovat.

Konflikt v Kolumbii zabil více než 260 000 lidí a miliony dalších byly vysídleny. Docházelo k sexuálnímu násilí a mrzačení pozemními minami nebo bombami.

FARC je nyní politickou stranou, která má garantováno 10 míst v Kongresu do roku 2026.

Mnoho bývalých bojovníků se vrátilo domů, aby se znovu shledali se svými rodinami. Dalších asi 5 000 zůstalo ve 24 zónách demobilizace.

Vláda vyčlenila částku 1,6 milionu dolarů, aby pomohla těm, kteří jsou v oblastech chráněných vládními silami. Vláda zahájila přibližně 300 projektů, které mají pomoci bývalým bojovníkům s obživou.

Kolumbie hlásí největší úrodu koky v historii. Hubení karcinogenním glyfosátem může povolit jen ústavní soud

Devět bývalých bojovníků získalo mezinárodní certifikát trenérů raftingu – jejich znalost terénu a místních poměrů poskytuje turistům nevšední zážitek z vyjížďky na lodích, o což právě úřadům jde. Turismus chtějí podporovat, jelikož je pro kolumbijskou ekonomiku velmi důležitý.

V roce 2017 navštívilo Kolumbii více než 3,3 milionu turistů. To je nárůst o 23,9 procenta od roku předešlého.

Vláda odhaduje, že cestovní ruch má potenciál vydělat 6 miliard amerických dolarů ročně. A v této sféře bude více než 300 000 pracovních pozic.Moreno a jeho kolegové jsou co se týče budoucnosti optimističtí.

„Chceme mír,“ řekl Moreno, „věříme, že se Kolumbie může změnit.”

Reklama

Doporučované