Hlavní obsah

Znám šičky z továrny Triola. Kandidáti na prezidenta se trumfovali v receptech, jak získat voliče

Demokracie je ohrožená. Ale není! Kandidáti na prezidenta se v debatě Seznamu neshodli v názoru, jak jsme na tom 28 let po listopadu 1989.

 

Reklama

V další části debaty Seznamu mluvili prezidentští kandidáti o 28. výročí 17. listopadu 1989, ohrožení demokracie i o tom, proč se považují za ty nejlepší kandidáty, kteří mají na Hradě vystřídat Miloše Zemana.

Článek

Kdo v debatě působil nejpřesvědčivěji, posuďte sami ve videu. Zde nabízíme několik vybraných citátů jednotlivých účastníků diskuse. (Miloš Zeman, který byl také pozvaný, účast v debatě Seznamu odmítl.)

Jiří Drahoš, bývalý prezident Akademie věd: „Nikdy jsem nebyl v žádné politické straně. Není za mnou žádný politický skandál. Jako prezident bych společnost kultivoval, spojoval lidi. Určitě bych nedělal ostudu.”

Pavel Fischer, bývalý diplomat a šéf politického odboru prezidenta Václava Havla: „Vím, na které dveře zaklepat, za kým jít, celou řadu jednání a ústavních střetů, které se odehrály mezi Milošem Zemanem a Václavem Havlem, jsem viděl zblízka.”

Marek Hilšer, lékař a vysokoškolský učitel: „Nejsem spojen se špinavou politikou devadesátých let. Vycházím z generace, která pojímá prezidentství tak, že by to neměla být odměna nebo trofej na konci politické kariéry.“

Michal Horáček, textař a podnikatel: „Nabízím radikální nezávislost. Poznám falešné hráče a pokud by jejich čachry měly ohrozit zájmy normálních lidí, já bych jim to zatrhnul.“

Vratislav Kulhánek, bývalý ředitel Škoda Auto: „Celý život jsem strávil ve fabrice mezi lidmi. To není vůbec špatná příprava. Kromě toho – moje hobby je historie a ta, jak známo, se opakuje.“

Mirek Topolánek, bývalý premiér a předseda ODS: „Ano, jsem popsaný list, každý ví, co ode mě může čekat a jak se zachovám. Poučil jsem se z chyb, jsem tolerantní, ale to neznamená, že nerozeznám zlo a nebudu umět proti němu bojovat.“

V této části debaty Seznamu si prezidentští kandidáti pokládali otázky navzájem a vyjadřovali se k názorům Miloše Zemana.

O čem mluvili prezidentští kandidáti při neformálním setkání před zahájením debaty Seznamu?

Reklama

Doporučované