Hlavní obsah

Známá tvář odpíračů plánuje resort pro neočkované

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britský vědec Michael Yeadon se v průběhu pandemie stal jednou z tváří antivakcinačního hnutí. Nyní plánuje na Zanzibaru zprovoznit resort, kam na dovolenou budou moct vyrazit ti, kteří ohledně očkování zastávají podobné názory.

Článek

Zastavte klinické testy vakcín proti covidu, mohou u žen způsobit neplodnost. Tak zněla žádost a argument petice, kterou na konci minulého roku obdržela Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Jednalo se ovšem pouze o spekulace a autoři neposkytli žádné důkazy.

EMA následně schválila k nouzovému užití látku z dílny tandemu Pfizer a BioNTech, a i když vědci teorii petice vyvrátili, svou škodu napáchala. Informace se začala rychlým tempem šířit na sociálních sítích a v mnoha lidech zasela nejistotu.

To, co petici dodalo na důvěryhodnosti, bylo jméno Michael Yeadon, píše ve své analýze agentura Reuters. Nešlo totiž o ledajakého spoluautora, vědec dříve působil jako hlavní vědecký pracovník a viceprezident divize alergického a respiračního výzkumu již zmíněné farmaceutické společnosti Pfizer.

Postupně se Yeadon stal jednou z tváří antivakcinačního hnutí, jehož stoupenci zpochybňují bezpečnost různých vakcín, včetně těch proti koronaviru. A i když sám vědec zmínil, že jeho postoj není odmítavý vůči všem takovým látkám, jeho skeptické názory na vakcíny i testy proti covidu-19 nebo na britskou vládou nařízené lockdowny umocnily nedůvěru odpíračů očkování, tzv. antivaxerů.

Yeadon přitom v prvních týdnech pandemie vývoj vakcíny proti koronaviru podporoval a na svém profilu na Twitteru, který Reuters podrobně analyzovala, upozorňoval na závažnost covidu. Brzy však obrátil a nejen na sociální sítě začal přispívat texty opačného rázu. Některé jeho názory a tvrzení přitom byly v rozporu například se závěry expertů ze Světové zdravotnické organizace, další pak vyvrátil i čas.

Vědec v důsledku událostí posledního roku a půl navíc spustil iniciativu Liberální jaro, která se podle své webové stránky „snaží bránit svobodu a lidská práva“. Cílem je také zvednout podporu britské politické strany Liberální demokraté, která by mohla vyústit až ve členství tamních antivaxerů ve straně. Ta již dříve vyjádřila svou nesouhlas s postupem Velké Británie v boji s pandemií.

Yeadon ale zdaleka nekončí a jeho plány sahají ještě dál. Podle britského listu The Times totiž plánuje vybudovat luxusní tropické letovisko na ostrově Zanzibar pro jedince, kteří odmítli očkování. Takzvané Liberty Places (Místa svobody) budou oblastí bez omezení a měli by se do nich dostat lidé podobně smýšlející jako Yeadon a jeho žena, se kterou na plánu pracují.

Potenciálním rekreantům zakladatelé slibují plně zařízené apartmány s výhledem na oceán, bar u vody, grilování nebo hody v podobě ovoce, zeleniny a ryb. V oblasti zřejmě plánují nabízet i dlouhodobé pobyty a vytvořit soudržnou komunitu, prostřednictvím Twitteru již hledali dokonce praktického lékaře či zubaře.

Reklama

Související témata:
Michael Yeadon

Doporučované